Primarijus dr Azra Pašalić, specijalisa pedijatrije, lično je sašila i poklonila zaštitne maske svoj djeci iz komšiluka. Navodi i razloge zbog čega je to učinila.

Korona virus se prenosi putem direktnog kontakta sa kapljicama zaražene osobe koje nastaju kihanjem, kašljanjem, govorom kao i dodirivanjem površina gdje su se te kapljice zadržale. Važno je djeci objasniti, prikladno njihovom uzrastu, kako se sačuvati od ove opasne bolesti i da je najvažnije često pranje ruku, zaklanjanje usta i nosa savijenim laktom i nošenje maski.

Djeca trebaju nositi maske, naročito u javnom prevozu, trgovinama, zdravstvenim ustanovama, u zatvorenim prostorijama, svagdje osim kod svojih kuća.

Djeca su već naučena na maske kod ljekara, medicinskih sestara i drugih odraslih osoba. Djeca se ugledaju na roditelje i zato oni ne smiju pred djecom pokazivati da im je teško nositi maske.

Djeci treba na jednostavan način objasniti zašto je važno da nose maske i pozitivno ih usmjeriti na nošenje maski. Treba ih naučiti da maska sprečava virus da uđe u tijelo i napravi bolest i da nošenje maski nije izbor nego nešto što trebaju uraditi kao što je pranje zuba ujutro i uveče.

Poželjno je da sami izaberu oblik i boju maske. Masku treba napraviti da ih ne žulja i da im ne spada, sa zanimljivim uzorkom iz bajki, crtanih filmova i sl. Djecu treba pripremiti da će im biti i vrućina ili da će se znojiti pod maskom ali im treba reći da je tako i drugima koji ih nose, treba pokazati suosjećanje i ukazati na važnost nošenja maski da bi zaštitili sebe i druge.

Djeci treba dati podršku i razumijevanje, prihvatiti njihove reakcije i emocije i pohvaliti ih i simbolično nagraditi kada redovno nose maske i ne diraju ih rukama. Kod kuće treba s njima vježbati nošenje maski kroz igru da glume doktore i medicinske sestre.

Naravno, još jednom ponavljam, pokazati ličnim primjerom.

Maske ne trebaju nositi djeca do dvije godine ali zato dojenčad trebaju da imaju što manje kontakata sa drugim osobama, osim roditelja i ukućana. Dalje, maske ne trebaju nositi djeca koja se mnogo opiru nošenju maski, plaču, skidaju ih sa lica i dodiruju rukama tako da dodirujući sluzokože usta, očiju i nosa mogu unijeti virus i napraviti više štete nego koristi. Također maske ne trebaju nositi djeca invalidi koji ne mogu kontrolisati svoje pokrete i ostala djeca kojima nošenje maske stvara nervozu, uznemirenost i opterećenje.