I u Prijedoru su danas, povodom obilježavanja Evropske kampanje “Dan bez automobile 2020” promovisani alternativni vidovi saobraćaja. Za putnička vozila u vremenu d 11 do 14 časova bilo je zatvoreno nekoliko gradskih ulica, od Trga Majora Zoran Karlice do raskrsnice sa ulicom Akademika Jovana Raškovića koja je cijelom dužinom bila zatvorena za saobraćaj, potom na dijelu ulice Nikole Pašića, od raskrsnice sa Zanatskom ulicom do parkinga Dvorane, dijela Svetosavske ulice od raskrnice sa ulicom Nikole Pašića do ulaza na parking “Jereza”, te u Zanatskoj ulici od Trga Majora Zorana Karlice do ulaza na parking “Jereza”.

Dragana Macura, referent službe pomoći i informacija u AMD Prijedor, kaže da Auto moto društvo ovaj značajan ekološki datum obilježava u saradnji sa AMS RS.

– Zbog aktuelne situcije s koronom ovdje je samo jedna školska patrola, ona iz O.Š. “Desanka Maksimović”, kako bi bez masovnijih okupljanja djece simbolično obilježili ovaj Dan u Prijedoru. Cilj je što više čuvati našu okolinu, da što više pješačimo i vozimo bicikl – rekla je Macura i dodala da je to u skladu s motom ovogodišnjeg obilježanja “Dana bez automobile”, “Mobilnost bez zagađenja za sve”.

Lazar Tramošljanin, član je školske saobraćajne sekcije.

– Sve činimo za čistiju sredinu. Možemo pješačiti, voziti bicikle, prosto je ljepše kada nema tog zvuka automobile – kaže Lazar. Naglašava da je dobro upoznat sa saobraćajnim pravilima i propisima, kao i da ih poštuje.

Lazar je imao i poruku za vozače rekavši im “Vozite pažljivo!”. Obilježavanje Dana bez automobila ove godine bilo je simobolično, zbog trenutne epidemiloške situacije s virusom korona.