Na imanju porodice Erić u Omarskoj već godinama se gaje konji. Od onih najmanjih, ponija, pa do onih koji se takmiče na štraparijadama. Sve je počelo tako što je sinu Kristijanu obećao kupiti ponija ukoliko bude imao rezultate u školi, kaže domaćin Nikola Erić. Na kraju, obećanje je ispunjeno, ali se u tom trenutku rodila ljubav prema konjima.

– Onda smo on i ja otišli na par štraparijada. To nam se svidjelo, konji, druženje, adrenalin. Odlučili smo da i mi kupimo konje. Potom smo osnovali Udruženje štrapara „Alat Prijedor”.

Od tada je kroz našu štalu prošlo konja i konja – kaže Nikola. Za neke buduće štraparljade Erići treniraju i njeguju dva mlada konja, Cigu i Bećara. Biće to povratak takmičenjima, kaže Nikola, budući da je zbog poslovnih obaveza hobi morao da trpi oko dvije godine. Gajiti konje nije lako, posla ima, naročito ukoliko hoćete da nižete uspjehe na takmičenjima, priča Nikola. Uz sina, pomažu mu i prijatelji. Ljubav prema ovim životinjama čini da posao bude užitak, a ne napor.

Dan uzgajivača konja je pun obaveza. Ako nešto voliš, moraš o tome da se na pravi način i brineš. Konjima se moraju pružiti svi uslovi: od hrane, čišćenja i timarenja. Ali ne svodi se sve samo na to. Konj je slobodna životinja, simbol snage, koja ne može biti stalno zatvorena u štali. I morate ih pustiti da se istrče – pojašnjava Nikola.

Što se tiče ponlja, oni su omiljeni među djecom, budući da sela polako odumiru, a konj je, od nečega što je skoro svaka kuća imala, postao egzotična životinja.

Što se tiče domaćih životinja, one su na selu skoro izumrle. Tako da su konji postali atrakcija. Mi smo odluali da u Omarskoj, gdje živimo, držimo ove male konjiće. I djeca dolaze da vide i jašu ponije. Imamo i pozive da dovodimo ponije na proslave dječijih rođendana – kaže Nikola.

Erlć nam je pojasnio da je cilj štraparskog udruženja da se zaštiti ovaj sport, ali i da se na ovim prostorima pokrene škola jahanja. Na kraju Nikola dodaje da su konji za njega lijek za dušu, i koliko god da poslovne obaveze iscrpe čovjeka, kad dođe na svoj ranč i obiđe konje, tada sve brige nestanu.

izvor: Kozarski