S prvom većom kišom, kakva je bila ona jutros, haos na gradskoj tržnici. Na vanjskom dijelu, iako je pod „nadstrešnicom“, prokišnjava na sve strane. Ogorčeni trgovci ne znaju šta da rade, jer ovaj problem ih ostavlja praznog novčanika.

– Ko hoće da kupuje i da bude mokar do gole kože? – pitaju ogorčeno. Milan Kantar koji na gradskoj tržnici, ono što proizvede u svojoj bašti prodaje posljednjih 14 godina je još precizniji.

– Uslovi su katastrofalni. Kad god kiša pada, pa i ona slabija, curi nam voda za vrat, i nama a i kupcima. Budeš mokar do gole kože. Ovo je ruglo od pijace i ništa više – kaže ljutito Kantar.

Dražena Banović koja porodicu izdržava od pijačne prodaje kaže da se plaši prve veće kiše. Za kratko vrijeme uništi ono što je mukotrpno mjesecima radila.

– Sva roba mi je pod vodom. Kupuju samo najuporniji i to pod kišobranom a većina, njih 90 odsto dođe, pogleda i brzo odustane. Kaplje mu voda na glavu. Katastrofa je najblaža riječ, jer mi je s kišom iako je „natkriveno“ voda i pod nogama – kaže Dražena koja na gradskoj tržnici u centru grada radi preko 20 godina.

I za to vrijeme, ništa se, kako napominje, nije promijenilo.

– Redovno plaćam placarinu, i to dobru placarinu. Kao za neki poslovni prostor, a za to nemam ništa, osim problema – kaže Dražena.

Ne pomažu ni najloni, ni prekrivanje robe. Ljuta je i Slobodanka Oljača koja na gradskoj tržnici u zakupu ima štand skoro 18 godina.

– Noge su mi mokre. Kiša mi je nasula patike i čini mi se da je sve gore i gore. Nas je ovdje ko zna koliko, a svi koristimo jedan WC od svega tri kvadrata. Užas jedan, za ovoliki narod, samo jedan WC koji je prljav i neuslovan. Prljavština i ispod tezgi, tamo gdje stojimo. Ne znam da li su ovo ikad oprali, a ponekad kad ujutro dođemo bude i srušenih stolova. O prokišnjavanju da ne govorim. Uslovi su zaista nikakvi – ogorčena je Slobodanka.

Pojašnjava da su se štandaši udružili i kupili ceradu. Nisu mogli izdržati ljetne žege, a ni kišu.

– Ali je to slabo rješenje. A za bolje nismo imali para. Kupci bježe, jer im pada za vrat, a ovdje se nema, za one koji dolaze autom, gdje ni parkirati – dodaje Oljača.

Darko Bujić, upravnik „Gradske tržnice“ doo upoznat je s problemima zakupaca na tržnici. Kaže da je problem prokišnjavanja prisutan ne samo u vanjskom, nego i unutrašnjem dijelu tržnice.

– Vanjska nadstrešnica je napravljena prije desetak godina iz naših kreditnih sredstava. Trenutno nismo u mogućnosti da obnovimo taj krov. Materijal od kojeg je pravljena  je dotrajao, prokišnjava. Tako je i u unutrašnjem dijelu pojace. Uspjeli smo prekriti samo dio krova gdje su kancelarije – kaže Bujić.

Dodaje da trenutno nisu u situaciji, mada prikupljaju ponude koliko bi koštala zamjena krova od leksana, da ga mijenjaju.

– S ovim problemom upoznat je i nadzorni odbor tržnice. Materijal od kojeg je krov napravljen nije za ovo podneblje i to nam pravi najveće probleme – kaže Bujić. Dodaje da rješenje nije i jedan WC na toliko zakupaca.

– To traje godinama. Godinama smo plaćali uslugu za korištenje toaleta koji je u podrumu tržnice, ali taj prostor je sada zatvoren. Znam da je davno prije predviđeno da se pravi WC, ali to nikad nije realizovano i sada je nažalost tako kako jeste – kaže Bujić i naglašava da je i parking jedan od gorućih problema gradske tržnice.

– Tu saobraćajnicu pored tržnice moraju rješavati gradske vlasti. Veliku gužvu su nam pravili i taksisti i njihova vozila. Nešto smo uspjeli riješiti, ali to je i dalje sve slabo – kaže Bujić.

Dodaje da su gradskoj upravi predlagali da se manifestacije, poput Dana šljive, jagode, maline, meda i slično koje se praktikuju na Malom trgu održavaju na pijaci na Pećanima.

– Tu imaju uslove i zatvoreni i otvoreni dio pijace.I to bez ikakve naknade gradskoj tržnici, već u cilju promocije objekta. To bi nam mnogo značilo, jer pretpostavljamo da bi i zakupci tu ostali. Objekat ima sve uslove za takvo nešto, a ovako se stvara nelojalna konkurencija, na način da naši zakupci moraju plaćati zakupninu, a ovi u centru grada imaju sve besplatno. Na koji način ne znam – pita se Bujić.