U Omarskoj kod Prijedora danas je obilježeno 28 godina od formiranja Trećeg pješadijskog bataljona Pete kozarske lake pješadijske brigade, poznatijeg kao Omarski bataljon kroz koji je prošlo oko 1.300 boraca, 120 ih poginulo.
Kod spomenika poginulim borcima služen je pomen i položeni su vijenci, a predsjednik gradske Boračke organizacije Zoran Predojević rekao je da su oni koji su živote dali za stvaranje Srpske najveći sinovi i da je njihov doprinos ogroman.

“O tome se dugo može pričati dugo, a opet se neće reći sve”, istakao je Predojević.

Okupljeni su evocirali uspomene na ratni put ove jedinice i na poginule saborce. Jedan od nekadašnjih starješina general Radovan Ilić podsjetio je da je ovaj bataljon bio u sastavu 43. Motorizovane i 5. Kozarske pješadijske brigade, vodio je borbena dejstva gotovo na svim ratištima širom Republike Srpske i kroz njega je prošlo oko 1.300 boraca.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo što se pripadnici ovog bataljona svake godine okupljaju i prisjećaju svojih ratnih puteva, teškoća, muka, poginulih saboraca, ali i postignutog uspjeha.

“Ovo su brigade koje su pronijele čast srpskog borca na svim frontovima Republike Srpske, uvijek su bili junaci, ali i ljudi sa čojstvom. Sjećanje je znak da ga je nemoguće pokidati i vjerujem da će se bivši saborci ovog bataljona još dugo ovako okupljati”, rekao je Đaković. 

Srna