U industrijskoj zoni „Celpak“ danas je otvoren novoizgrađeni pogon preduzeća „Edna Metalworking“ površine hiljadu metara kvadratnih. Milenko Kondić, tehnički direktor firme „Edna Metalworking“, rekao je da je ovo jedna nova epoha za ovu firmu koja se bavi preradom i mašinskom obradom metala.

– Naš glavni proizvod su pumpne podstanice za centralno grijanje, a osim ovog podržavamo i auto industriju za robotsko lakiranje i farbanje, izradom čeličnih, nosivih konstrukcija. Ovaj dan je velik za firmu „Edna Metalworking“, je smo nastali u preduzetničkom inkubatoru u Velikom Palančištu, kao mala firma sa dva do tri zaposlena. U protekle četiri godine dospjeli smo ovdje sad gdje jesmo, u vlastiti prostor – rekao je Kondić.

On je podsjetio da su u preduzetničkom inkubatoru poslovali pod vrlo povoljnim uslovima i kako je dodao, uz nesebičnu podršku lokalne zajednice sagradili sopstvenu proizvodnu halu.

– Dobili smo zemljište po ekstra povoljnim cijenama, upute kako što brže do papirologije, ali i projekte. Firma trenutno zapošljava 26 proizvodnih radnika. Do kraja godine očekujemo proširenje proizvodnih pogona i zapošljavanje još desetak novih radnika. To bi bilo i više da nije postojeće situacije s koronom a u planu imamo da kroz koju godinu igradimo još 600 kvadrata poslovnog prostora u kojem ćemo zaposliti između 10 do 15 radnika – najavio je Kondić i dodao da sve što se proizvede u „Edni Metalworking“ većinom odlazi na evropsko tržište, a manji dio na ovo BiH domaće.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, danas je rekao da je ovo jedna prijedorska uspješna poslovna priča koja je počela u preduzetničkom inkubatoru.

– Napravili su svoju halu u industrijskoj zoni. Grad im je bio na usluzi kao domaćim investitorima u svim elementima podsticaja, u projektima. Ovdje u ovoj zoni uradili smo i kompletnu infrastrukturu, od cesta, kanalizacije, vodovoda, elektro snabdijevanja za čije je potrebe urađeno više trafo stanica, i u sve to je grad investirao, kao pomoć u daljnjem razvoju privrede koja je uglavnom orjentisana na inostrana tržišta – rekao je Đaković i naglasio da radnici ove firme rade u savremenim uslovima, kad je riječ o mašinskoj industriji.

On je rekao i da je „Kolektor“ počeo probni rad, kao i da je do nove godine planirano zvanično puštanje u rad ove fabrike.

– I to prve od četiri identične hale koje će se graditi ovdje na području industrijske zone. Tu je i njemačka firma „Roundliner“. Tad kad smo je puštal u rad bilo je zapoleno 14 ljudi, a ovog trenutka je 21. Rade već u dvije smjene. Potrebno je i da se završe i radovi na pogonu firme „Raki„ doo, još jedan pogon u ovoj zoni, a do kraja  godine u rad ćemo pustiti i fabriku „Bitres“ iz porodice „Kalcedonija“ – rekao je Đaković i naglasio da u Prijedoru trenutno djeluje 16 stranih i tri domaća investitora, a u završnoj fazi je još šest preduzeća koja bi trebala početi s radom u zoni „Celpaka“.

Đaković je rekao je da bi na svim ovim poslovima trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika.