U svijetu se danas obilježava dan zaštite životinja. Bio je to odličan povod da svratimo na imanje Mladena Goronjića, vlasnika oko 500 životinja, predsjednika Sportsko-ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Golub“ i predsjedika Kinološkog društva Prijedor.

Poznati uzgajivač životinja, mahom onih sitnih, kaže da je ta ljubav počela od najranijeg djetinjstva.

– Jednostavno obožavam životinje. U nekoj mojoj sedmoj godini iz zgrade smo preselili u ovu kuću i već tada su stigle prve životinje u dvorište. Pas, koke, golubovi, kunići, a s početkom 90–tih to sve krenulo je malo ozbiljnije. S rasnim psima i drugim rasnim životinjama. I s odlascima na takmičenja i izložbe životinja – priča Mladen.

Sve to, kako dodaje traži mnogo vremena, pažnje, odricanja, ali i mnogo novca. On je shodno sa svojim mogućnostima tokom godine obilazio nekoliko izložbi.

– Uglavnom ovdje u našoj zemlji, i nešto malo u okruženju. Sad trenutno najviše uzgajam perad, koke, patke, fazane, prepelice, paunove, golubove, a našlo se mjesta i za papagaje. Na mom imanju, koje se prostire na oko pet dunuma, prostor dijele kunići, psi, patuljastve koze, vijetnamske patuljaste svinje koje uzgajam već dvije decenije, trenutno imam jednu mangulicu koja ima i podmladak u domaćinstvu je i oko 40–tak ovaca, sjeničke rase, koje uzgajam posljednjih nekoliko godina. To je jedna od nakvalitetnijih i autothtonih rasa….ima tu još mnogo, mnogo sutnijih i nešto krupnijih životinja – kaže Goronjić.

Posljednjih 20-tak godina uzgaja i američkog stafordskog terijera. Negdje 2002. godine registrovao je i uzgajivačnicu pod nazivom „Djomla's Amstaff“.

– Motiv zbog kojih uzgajam životinje su ljubav i lično zadovoljstvo. Ima i nagrada, mada da bi se došli do nagrade nije bitno da je jedinka anatomski kvalitetna, već trud treba uložiti i u njeno ponašanje, socijalizaciju, ring dresuru. Zbog velikih obaveza prema životinjama, malo vremena imam za ovo posljednje pa je to i razlog zbog čega godišnje učestvujem na nekoliko, najviše pet do šest izložbi – priča Mladen.

Posljednjih pet, do šest godina Mladen se u dogovoru s ljubiteljima životinja iz Banjaluke, Laktaša i Kozarske Dubice bavi uzgojem domaće autohtone rase, đuđe.

– Zovemo je potkozarska patuljasta kokoš. Radićemo na standardu te rase i tu ima jako mnogo posla. Počela se pojavljivati i na izložbama, ali još uvijek, bez ocjenjivanja. Uskoro ćemo tražiti i priznavanje te rase i to bi bila jedna od rijetkih, autohtonih rasa živine u BiH – kaže Mladen.

Ljubav prema životinjama dijele i njegova dva sina, Veljko i Đorđe. Stariji Đorđe koji ima deset godina većinu životinja i hrani.

– Ljubav prema životinajma uglavnom se naslijeđuje, od očeva, djedova. To je tradicija, mada to kod mene nije slučaj, jer ja nisam imao nikog ko se prije mene bavio uzgojem životinja, ali vjerujem da će to moji sinovi nastaviti – kaže Mladen.

Po struci je veterinarski tehničar, mada nije, iako je to želio, bio u mogućnosti da nastavi školovanje na veterinarskom fakultetu. 

– To što sam naučio u te četiri godine jako mnogo mi koristi u ovim čime se bavim – kaže Mladen.

On je najavio i berzu sitnih životinja koja će biti održana 11. oktobra, od 8 do 12 časova, dakle iduće nedjelje, na Bereku, u parku ispred Lovca.

– Biće dovoljno prostora da ispoštujemo naložene epidemiloške mjere, ali i prilike da se nešto razmijeni, kupi, pokloni.

Inače Svjetski dan životinja proglašen je 1931. godine, na konvencji ekologa u Firenci. Cilj mu je zaštita životinja, ali i odnos čovjeka prema njima, kao i važnost opstanka životinja na zemlji.