ŠETNJA NA KOZARI POVODOM SVJETSKOG DANA SRCA

0
847

Na Kozari je danas Gradski odbor SNSD-a Prijedor organizovao rekreativno-edukativnu šetnju povodom Svjetskog dana srca.
Šetnja na relaciji Mrakovica-Kotlovača nazvana je “Šetnjom za zdravlje srca”, a na njenom početku orgnizovano je predavanje o zdravim stilovima života uz podjelu promotivnog materijala.

Doktor stomatologije Bojana Ćopić rekla je da su kardiovaskularna oboljenja najčešći uzrok smrtnosti u svijetu i trend je povećanja broja umrlih od ovih oboljenja i u Republici Srpskoj, gdje je oko 7.000 smrtnih slučajeva godišnje uzrokovanih ovom bolešću.

Ona je naglasila da je zabrinjavajuće što se, zbog nezdravog načina života i sve većeg broja pušača, kao i sve manje onih koji se bave fizičkom aktivnošću, ova oboljenja sve češće javljaju kod mlađih osoba.

Prema njenim riječima, ovu akciju su i organizovali timovi za sport i zdravstvo Gradskog odbora SNSD-a Prijedor s ciljem da se promovišu zdravi stilovi života sa akcentom na fizičku aktivnost.

“Predavanje je održano s ciljem skretanja pažnje da je neophodno preuzeti odgovornost za sopstveno zdravlje i ukazivanja na značaj preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti”, istakla je Ćopićeva.

Direktor prijedorske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja Dalibor Pavlović je ukazao da ovaj fond ima velike troškove kada su u pitanju kardiovaskularna oboljenja, te da u nekim slučajevima izuskuje i liječenje van Republike Srpske.

“Ovo je dobar način da se preventivno djeluje i da se moguće obolijevanje spriječi koliko je moguće. Fond apeluje da domovi zdravlja u lokalnim zajednicama preventivnim aktivnostima utiču na građane da više vode brigu o svom zdravlju”, rekao je Pavlović.

Učesnik šetnje koji je i magistar javnog zdravlja Nedeljka Vuković istakla je da treba iskoristiti svaku priliku da se izađe u prirodu i da ljudi pokažu da brinu o svom zdravlju.

Aleksandar Milješić, profesor sporta i fizičke kulture, naglasio je da je tjelesna aktivnost neophodna za fizičko, ali i mentalno zdravlje. 

Srna