Na Malom gradskom trgu otvorena je manifestacija  “Dani voća” koja je ove godine pod pokroviteljtvom grada okupila 15 izlagača. Ponudili su potkozarske kruške, jabuke, šljive, svježe cijeđene sokove, domaću rakiju i druge proizvode koje građani mogu da kupe po povoljnim cijenama.

– Prijedor može biti ponosan na svoje voćare koji i u periodu nepovoljne godine za njih proizvedu značajne količine voća – rekao je  prilikom današnjeg obilaska manifestacije Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.  

Na području Prijedora ima oko 80 intezivnih proizvođača voća okupljenih oko udruženja. Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara kaže da se najviše uzgaja jabuka, kruška i šljiva, a u posljednje vrijeme aronija i jagoda.

– Problem je plasman proizvoda. Imamo dobru saradnju sa gradom tako da u narednom periodu očekujemo da ćemo taj problem riješiti – rekao je Marjanović.

Ova manifestacija voćarima je došla da proizvedeno i prodaju, mada je po riječima voćara Nazifa Pađana Brace iz Hambarina, manje kupaca.

– Potražnja je malo slabija jer dijaspora nam nije došla. Građani kupuju u skladu sa svojim mogućnostima i zadovoljni smo što kupuju od nas – rekao je Pađan.

“Dani voća 2020” u Prijedoru traju  do 14. oktobra.