Na današnjoj press konferenciji u PU Prijedor, na kojoj su prezentovani devetomjesečni rezultati rada ove Uprave, ocijenjeno je da je u ovom periodu održan povoljan bebjednosni ambijent. Od 708 krivičnih djela, 318 bilo je iz oblasti imovinskih delikata. Do danas su registrovana i četiri krivična djela razbojništva, od kojih su dva počinjena u oktobru.

Sretoja Vujanović, načelnik PU Prijedor pozvao je vlasnike trgovina i poslovnih objekata da uz adekvatnu tehničku podršku  preventivno djeluju i da bilo kakva sumnjiva saznanja saopšte policiji koja se nalazi u redovnim obilascima.

– Pričamo o nepoznatim licima koja posmatraju objekat, o nepoznatim licima koja imaju nekih čudnih pitanja u čudno doba dana  prema radnicima i vlasnicima objekata – naveo je Vujanović.

On je podsjetio na značajne akcije „Lavirnit“ i „Insajder“u kojim je rasvijetljeno 14 krivičnih djela, od čega 13 teških krađa. Na području koje pokriva ova Uprava u ovom periodu evidentiran je i kontrolisan 871 migrant, dok je prošle godine za isti period bilo 644 migranta, najviše iz Pakistana, Sirije i Iraka.

U ovom izvještajnom periodu nažalost tri lica iz migrantske populacije su smrtno stradala. Registrovano je i šest krivičnih djela krijumčarenja lica, dio je otkriven i u akciji „Egipat“. Posljednjih desetak dana na međuentitetskoj liniji nema migranata, mada su, kako je naglasio Vujanović, policijski službenici tu i dalje prisutni i preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti.

Vujanović je danas pozvao građane i političke subjekte da se tokom izborne kampanje, na izborni dan i vrijeme nakon tog,  pridržavaju mjera koje je propisao republički Štab za vanredne situacije i Institut za javno zdravstvo RS kako bi spriječili širenje virusa korona.

U skladu s ovim zaključcima policijski službenici preduzeće i mjere iz nadležnosti, kako bi taj period protekao bez bezbjednosnih problema.

Radenko Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije rekao je da su u ovom periodu iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirana 52 krivična djela sa ukupnom štetom od preko 2,2 miliona maraka. Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 37 krivičnih djela i 43 prekršaja i oduzete veće količine narkotika.

– Oduzeto je oko 1.233 grama marihuane, 988 grama medicinske droge, oko 600 grama amfetamina, oko 56 grama kokaina, deset grama heroina, kao i drugih narkotičkih sredstva među kojim su sjemenke stabljike indijske konoplje – rekao je Bašić.

U ovom periodu po riječima Maria Milašina, načelnika Sektora policije, evidentirano je 540 narušavanja javnog reda i mira, dok su iz oblasti bezbjednosti saobraćaja registrovana 18.833 prekršaja i 592. saobraćajne nezgode od čega je deset bilo sa poginulim licima. Iz saobraćaja je u tom periodu isključeno 1.640 vozača.

Milašin i Vujanović danas su apelovali na sve učesnike u saobraćaju da  poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno brzinu. Apel je upućen i pješacima, vozačima mopeda i traktora da korištenjem adekvatne signalizacije i prsluka poboljšaju ličnu vidljivost u saobraćaju.