Djeca “Anemone”, Udruženja koje okuplja oboljele od astme, koja ovaj vikend provode na Kozari, učestvuju i u radionici “Škola astme na otvorenom”. Na njima pristupačan način, dijelom i kroz igru, nastanak ove bolesti i liječenje približila im je primarijus dr. Azra Pašalić, specijalista pedijatrije.

– Važno je da djeca, kada je sunčano vrijeme borave na otvorenom, a naročito na planinskom vazduhu kao što je ovaj na Kozari. Ovo pozitivno utiče na zdravlje djeteta, uključujuci organe za disanje i kretanje te krvotok i nervni sistem djeteta. Djeca koja više borave napolju su zdravija, otpornija su na bolesti, bolje su raspoložena i bolje spavaju. Sunce ima pozitivan uticaj kod pretvaranja D vitamina preko kože u aktivnu supstancu, a važan je za jačanje djetetovih kostiju i imuniteta od virusnih bolesti pa i COVID19.- rekla je dr. Pašalić kojoj je uža secijalanost liječenje astme i KOPB-a.

Djeca “Anemone” njih 15-tak, na Kozari borave u okviru projekta “Da djeca bolje dišu” kojeg u okviru Nedjelje djeteta podržava gradska uprava. Dr Pašalić je ovom prilikom objasnila i značaj nošenja maski, držanja distance, higijene ruku i tijela jer se na taj način moraju štititi od virusa korona. Djeci je izmjerena i zasićenost organizma kiseonikom sa pulsnim oksigenometrom i kapacitet pluća sa peakfluometrom.

– Zadovoljstvo je bilo veliko jer su sve dijagnostičke vrijednosti, kod sve djece, pokazale optimalne rezultate preko 98%. Doktorica preporučuje i vakcinacije protiv sezonskog gripa kod one djece kod kojih njihova hronična bolest nije stavljena pod dobru kontrolu sa terapijom koju uzimaju. Boravak na Kozari ima značaj u podizanju imuniteta uz vježbe disanja koje se svakodnevno provode – rekla je Ilinka Macura, predsjednica “Anemone” i dodala da su za veliko strpljenje u slušanju teorijskog dijela radionice djeca na kraju nagrađena čokoladama.