Milenko Đaković, nosilac odborničke liste DNS za Skupštinu grada na lokalnim izborima, danas je na redovnoj konferenciji ove stranke govorio o razlozima raspada, kako je rekao, najdugovječnije koalcije na Balkanu, one između DNS i SNSD.

– Posljednje dvije godine usporeni su procesi na realizaciji projekata a republička vlast prekinula je i kontakte s gradom Prijedorom. Čak smo čuli i izjave da za Prijedor nema ništa. U nekim ključnim problemima bilo je i zamjena teza, u smislu da grad nije ništa uradio na rješavanju poplava, mada je poznato da je to krupno pitanje u nadležnosti vlasti RS i da ni jedan grad ne može sam da napravi tako velike zahvate i projekte – rekao je Đaković.

On je naglasio da je napuštanju kolacije prethodio cijeli niz razloga, kao i da će vrijeme pokazati šta će to značiti na nivou RS.  Đaković je danas rekao i da je DNS poštovao sve epidimiološke mjere tokom vođenja kampanje.

– Ali na medijima vidimo da jedino najveća stranka ništa ne poštuje od mjera koje su donijele insitucije pod njenim rukovodstvom, jer ima primjera da se na jednom mjestu okuplja i po više stotina ljudi. To je zabranjeno za sve, osim izgleda za najveću stranku na nivou RS-a – rekao je Đaković. 

Duško Ivić, potpresjednik DNS-a, osvrnuo se na aktuelnu političku situaciju, ocijenivši da potez DNS-a, koji  je sad u opoziciji, nije ishitren.

– To je potez koji planiramo od marta 2018. godine kada je naš koalicioni partner SNSD prekršio koalicioni sporazum, potpisan između DNS, SNSD i SP prije republičkih izbora iste godine – rekao je Ivić i podsjetio na detalje događaja koje je ocijenio spornim u partnerstvu DNS-a i SNSD-a.

– Bilo je i smjena naših ministara, sada već čuvene izjave člana Predsjedništva da niko iz prijedorskog DNS-a ne može u Vladu RS, a tu je i promjena skupštinske većine u Prijedoru što su sve razlozi zbog kojih smo mi napustili poziciju. Ovo je jedan istorijski momenat za RS – rekao je Ivić i naglasio da je DNS treća po snazi politička partija koja ima poluge u vlasti, počev od Savjeta ministara BiH, NS RS, Parlamentarne Skupštine BiH.

– Mi ćemo te poluge u narednom periodu iskoristiti za boljitak RS – rekao je Ivić.

Smatra da je sukob dva koncepta i kamen spoticanja između DNS-a i SNSD-a. DNS, kako je rekao, RS vidi u jačem ekonomskom razvoju i po želji građana RS, a ne po želji pojedinaca.

– Na ovoj odluci ćemo istrajati. Zato i pozivam sve građane u RS da shvate da su ovo istorijske političke promjene, da podrže DNS, da se ujedine oko DNS-a. Pozivam ostale političke partije, one koje žele da budu partije promjena u RS za bolju budućnost – naglasio je Ivić.

On je građane pozvao da izađu na izbore i da podrže Demokratski narodni savez, jer je DNS, kako je naglasio stranka vodilja, za bolju budućnost RS. Đaković i Ivić građane su pozvali da podrže kandidata DNS-a za gradonačelnika Prijedora Dragutina Rodića i odborničku listu ove partije