Dvadeset prvog i dvadeset drugog oktobra 1942. godine, u Velikom Palančištu, ustaške jedinice na zvjerski način ubile su 402 stanovnika ovog potkozarskog sela. Pomen na ovaj pokolj svake godine organizuje prijedorski SUBNOR na groblju žrtava fašističkog terora Puharine. Veljko Rodić, predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Prijedor, istakao je da nije postojala naredba za izvršenje pokolja, već da je to samoinicijativno učinio jedan ustaški natporučnik sa svojim sljedbenicima.

– To je bila samoinicijativa ustaškog natporučnika Batinića i njegovih istomišljenika koji su došli u Palenčište i Jelovac i izvršili ovaj stravični pokolj nad nedužnim stanovništvom. Na stratište su iz kuća odvodene majke sa djecom u naručju, a selo je u potpunosti spaljeno – kaže Rodić dodajući da je u Malom i Velikom Palančištu u toku Drugog svjetskog rata ubijeno 259 djece starosti do 14 godina.
Po njegovim riječima, malobrojni preživjeli svjedočili su o onome šta se dogadalo u ta dva dana, medu njima Dušan Babić koji je u to vrijeme imao 10 godina, i Dara Banović kojoj su ustaše pred očima zaklale djecu. Nedužno srpsko stanovništvo ubijeno je bez ijednog ispaljenog metka.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da je na ovom području u Drugom svjetskom ratu poginulo mnogo boraca Narodnooslobodilačkog rata, ali i veliki broj civila. Žrtve ustaških zločinaca ne smiju biti zaboravljene, poručio je Đaković.

– Mi se svake godine okupljamo na ovom mjestu kako bi se prisjetili žrtava Drugog svjetskog rata, poginulih boraca, ali i nedužnih civila, posebno djece koja su zvjerski ubijana ustaškom kamom. Ne smije se ovaj zločin zaboraviti, jer to je jedini način da se odužimo našim stradalim precima – rekao je Đaković.
Vijence na spomen-obilježje u Puhorinama položile su delegacije Grada Prijedora, GO SUBNOR-a Prijedor, Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih boraca.

izvor: Kozarski