Zlatko Ritan, DNS –ov  kandidat za odbornika u Skupštini grada, danas je novinarima na redovnoj press konferencji ove stranke, rekao da je DNS od prvog trenutka bio protiv zatvaranja školskih ustanova.

– Smatramo da je to posljednja mjera i da su naši najmlađi sugrađani zaslužili normalno obrazovanje – ocijenio je Ritan.

On je naglasio da prije ove, postoji cijeli niz epidemioloških mjera i da je to ono za šta se DNS i zalaže.

– Gradski krizni Štab s gradonačelnikom na čelu vjerovatno su jedini u RS koji su povodom ove odluke uputili protestnu notu. Drago nam je što što su određene strukture u vlasti uvidjele grešku i što će najmlađi stanovnici Republike Srpske od ponedjeljka u školu – rekao je Ritan.

On je naglasio da je cilj Demokratskog narodnog saveza taj da školski čas traje ne 20 već 45 minuta.

– Za to ćemo se boriti. Ovom prilikom pozivam nadležne da razmotre tu odluku, jer cilj nam je da naša djeca stiču radne navike i znanje u školi i školskim aktivnostima – rekao je Ritan.

On je danas govoreći o infrasrukturnim radovima naglasio da je DNS u proteklih 16 godina bio zamajac razvoja Prijedora.

– Tako će biti i u narednih 16 godina. Svi radovi koji se izvode u ovom gradu su dobro došli i gradska uprava neće biti ta koja blokira bilo kakav razvoj ili infrastrukturne projekte u tom cilju. U protekle dvije godine gradska uprava i gradonačelnik u konsultacijama s direktorom JP „Putevi RS“predložila je cijeli niz projekata koji treba da se provode u našem gradu. Radovi, uz procjenu da je riječ o zaista kvalitetnim projektima, nisu prestali ni sa smjenom direktora i ja im se duboko zahvaljujem na tom – rekao je Ritan i naglasio da se pojedini projekti, a riječ je o onim kapitalnim, ne mogu izvoditi bez odgovarajuće dokumentacije.

– Želim da naglasim da je u radovima koji prate rekonstrukciju ulica Majora Milana Tepića, Milana Vrhovca i Aerodromska ulica potrebno prije asfaltiranja zamijeniti kompletne podzemne instalacije. Ukoliko JP „Putevi RS“ planiraju rekonstrukciju ovih saobraćajnica, zamolio bi da se konsultuju s gradskom upravom, jer već imamo pripremljene projekte i raspisane tendere. Ne želim da se takmičimo već da zajedničkim snagama završimo ove projekte i riješimo ove ozbiljne probleme – rekao je Ritan i naglasio da grad Prijedor u ovom periodu planira ozbiljne infrastrukturne projekte.

– Ali ne planira da ih završi do kraja izborne kampanje, jer politika DNS-a nikad nije bila samo do izbora. Ovi tenderi i ugovori, a planirana je rekonstrukcija 60 putnih pravaca, biće završeni u narednih šest mjeseci – rekao je Ritan i dodao „da su u prethodnom periodu Fondu solidarnosti predložili cijeli niz projekata za zaštitu od poplava, ali da nažalost ni jedan od njih prošao“.

– Nije istina da nisu postojali projekti, već nije postojala volja. Možda određeni projekti poput regulacije Miloševice, rješavanje plavljenja Tukova, proširenja mosta u Brezičanima, nasipa na Žegeru, nisu provedeni upravo zbog kočenja određenih političkih strktura iz ovog grada – rekao je Ritan i dodao da DNS nikad nije bio smetnja razvoju grada.

Olivera Brdar Mirković, kandidat za odbornika DNS-a za Skupštinu grada javnosti je predočila cijeli niz problema koji prati ad hoc onlajn nastavu, poput iznenadnog prekida nastave od 26 oktobra do 1. novembra.

– Kao neko ko dolazi iz prosvete ne želim preispitivati opravdanost ove odluke republičkog kriznog Štaba, ali je ona kao krajnja mjera morala biti selektivnog karaktera. Na osnovu podataka iz lokalnih zajednica o epidemiološkoj situaciji ova odluka se, smatram tako, mogla drugačije kreirati. Na način da se zatvore pojedine ali ne sve škole – rekla je Brdar Mirković.

Po njenim riječima ova odluka je izazvala ne samo paniku među roditeljima i učenicima već i niz burnih reakcija i prosvjetne javnosti.

– I smatram to opravdanim. Kad je riječ o osnovnim školama, i segmentu onlajn nastave u njima, smatram da smo sad u to ušli  potpuno nespremni. U odnosu na raniju onlajn nastavu koja je bila organizovana za učenike osnovnog školskog uzrasta putem javnog servisa RTRS-a a prema zajedničkom i prethodno utvrđenom rasporedu za sve učenike. Iako se sve brzo moralo organizovati taj oblik nastave bio je mnogo kvalitetniji i dostupniji za sve učenike u RS nego ovaj sada. Iz više razloga. Da bi pratili nastavu i koristili ponuđene alate učenici moraju imati i određene tehničke preduslove i informatička znanja. Govorim o učenicima petih razreda – navela je Brdar Mirković koja je podsjetila na činjenicu da se informatika kao predmet u osnovnim školama izučava tek od pet razreda.

– Mislim da su Osnovne škole u ovaj proces ušle nespremno. Ne možemo se praviti da nemamo problem, da večeras prekinemo nastavu, to objavimo u medijima i od sutra najavimo onlajn obrazovanje a da pri tom nismo obučili ni učenike ni dobar dio  nastavnika za ovaj oblik rada – rekla je Brdar Mirković mišljenja da se ovih pet radnih dana mora nadoknaditi.

– Ovaj oblik nastave može dobro doći, u nekim invidualnim slučajevima, ali ne može biti jedina opcija i ne u obliku kakav je sad, a bez prethodne pripremljenosti i nastavnika i učenika i roditelja. Jer, ima mnogo djece koja nemaju pristup internetu, nemaju uređaj kojim mogu pratiti nastavu, djece koja dolaze iz višečlanih porodica … Zato smatram da je potrebno da se uvaži struka, dobra volja i energija prosvjetnih radnika koji su voljni da pomognu institucijama, da bi se u slučaju novih prekida, ova nastava mogla organizovati kvalitetnije – poručila je Olivera Brdar Mirković.