Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić kazao je danas da novi pravilnik o uslovima korišćenja i načinu sakupljanja šumskih proizvoda u šumama u svojini Republike Srpske, neće donijeti suštinske promjene, ali da se mora uvesti reda.

Spomenti pravilnik danas stupa na snagu, a posljedjih dana izazvao je brojne reakcije u javnosti.

“Pravilnik koji danas stupa na snagu, pogrešno je prezentovan. Naši građani će moći i dalje da ostvaruju dodatni prihod, skupljajući šumske plodove, ali moraće da imaju sertifikat ili ugovorni odnos, sa subjektima koji se time bave, a koji će imati ugovor sa Šumama RS i plaćaće naknadu od pet odsto vrijednosti onoga što su prikupili,” rekao je Pašalić.

Istakao je da se želi uvesti red u ovu oblast.

“Kao što niko ne može da uđe u šumu i da se bavi lovom ili da posiječe stablo, a da se to ne registruje, želimo i da imamo informaciju šta se i u kojoj količini iznese iz državnih šuma. Sporedni šumski prozivodi u nekim zemljama čine i do 40 odsto prihoda samih šuma. Slično je i susjednim zemljama, u Crnoj Gori plaćaju pet evra za ulaz u šumu, u Hrvatskoj mogu da iznesu do tri kilograma,” dodao je Pašalić.

izvor