Počeo projekat ”Tvrtko je i moj kralj”

0
1029

Iz Udruženja građan “Rusag” koje njeguje srednjovjekovne običaje, tradiciju i kroz sve to i viteštvo kažu da je počeo zanimljiv projekat pod nazivom “Tvrtko je i moj kralj”.

– Kroz ovaj projeka oživljavamo tradiciju naših prostora, promocijom prelijepih tvrđava, prikazom viteške opreme ali i istorijskih činjenica – kažu u ovom Udruženju i podsjećaju na ciljeve projekta koje će realizovati i kroz obilazak tvrđava iz srednjovjekovnog perioda.

U planu imaju posjetu Starom gradu u Ključu, utvrđenju Srebrenik, Starom utvrđenju u Viskom, Starom gradu Blagak, kod Mosatra. Muli Marka Kraljeića u Višegradu i ruševinama starog grada Klobuk i Mićevac u Trebinju.

– Putem Javnog poziva, koji je obavještajnog karaktera najavićemo dolazak “Rusag-a” u ove zajednice. Očekujemo mlade entuzijaste da nam se pridruže i kroz opremu Udruženja, vitešku tradiciju, stare zanate upoznaju se sa ciljevima i radom UG “Rusag”, ali i samog projekta “Tvrtko je i moj kralj” – kažu u Udruženju i dodaju da je “Rusag” kroz ovaj projekat i vodič kroz istoriju, tako da on koji ga budu pratili na ovim putovanjima mogu očekivati brojne zanimljivosti i zajedno s njima učestvovati u očuvanju naše bogate kulturne baštine.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) BiH, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID BiH.