Gdje god se pojave, izazovu senzaciju, a tako će, vjeruju, biti i u subotu, kad će građani Ključa imati priliku da vide vitezove iz srednjeg vijeka pod punom ratnom opremom.

Maštoviti članovi Udruženja građana “Rusag” iz Prijedora, čija je misija očuvanje sjećanja doba Kralja Tvrtka, najvili su da će u subotu posjetiti ovaj gradić.

– Pozivamo vas da zajedno sa našim vitezovima oživite istoriju Tvrtkove srednjovjekovne Bosne i u duhu tog vremena upoznate se sa starim zanatima, viteškim borbama i oklopnom opremom. Sačuvajmo kulturnu baštinu značajne istorijske epohe – napisali su prijedorski vitezovi na svom Fejsbuk profilu.

Ovo udruženje je osnovano prije tri godine i već je učestvovalo na mnogim festivalima i manifestacijama. Tako su prošle nedjelje posjetili Zavičajni muzej Visoko i potpisali Memorandum o saradnji na projektu “Tvrtko je i moj kralj”.

Stefan Tvrtko prvi Kotromanić vladao je u 14. vijeku, kao bosanski ban, a potom kao prvi kralj Bosne. Kao unuk Nemanjića i gospodar jednog dijela nekadašnjih nemanjićkih posjeda, Tvrtko je sebe nazivao i kraljem raških, odnosno srpskih zemalja.

Udruženje “Rusag” nazvano je po riječi koja je značila sabor ili država u doba srednjevjekovne Bosne. Najvažnija bosanska vlastela i velmože nazivali su se i “rusaškom gospodom”. Ova riječ se dovodi u vezu sa mađarskom riječju orszag, što znači parlament.

izvor