Prijedorska metalska industrija “Cromex”, 2020. godinu pamtiće po izazovima pandemije virusa korona, načinu rada u novonastaloj situaciji i po tome da je uprkos krizi, ovo preduzeće uspješno poslovalo.

– Ponosni smo na činjenicu da i pored teške ekonomske situacije u ovoj godini u “Cromex-u” nije bilo smanjenja broja zaposlenih i smanjenja plata – kaže Alma Ćirkić, predstavnik ovog preduzeća.

Dodaje da ukupni rezultat poslovanja nije ono što su planirali za ovu godinu, ali su ostali na nivou 2019. godine.

– Optimisti smo, ali ćemo morati na jedan pametan način da se uhvatimo u koštac sa svim inovacijama na polju komunikacija i poslovanja, koje su sad prihvaćene zbog novonastale situacije, da pametno nastavimo dalje i zadržimo rejting koji imamo na tržištu – rekla je Ćirkićeva i dodala da su određene industrije s kojima su sarađivali smanjile ili ugasile poslovanje, ali su u međuvremenu pronađeni novi poslovni saradnici, pa je zadržan nivo proizvodnje.

Ove godine u “Cromex-u”su radili su na novim investicijama. Nedavno su postali vlasnici objekata nekadašnjeg “Veleprometa”, koje će u narednom periodu poslužiti za dalje razvijanje ovog preduzeća. 

– Kupovina “Veleprometa” je bilo nešto na čemu smo radili nekoliko proteklih godina i sad smo to realizovali u ovoj najtežoj situaciji. Za početak smo planirali preseljenje jedne proizvodne linije iz postojećih hala, s obzirom da su postale pretijesne. Što se tiče planova sa “Veleprometom” za iduću godinu, tome ćemo morati pristupiti vrlo ozbiljno. Moramo se pripremiti za dvije varijante. Prvu, nastavak pandemije virusa korona i snalaženje u toj situaciji i drugu, koju svi priželjkujemo, a to je kraj ove situacije i nastavak normalnog poslovanja nas i naših poslovnih saradnika – istakla je Ćirkićeva.

Trenutno je u “Cromex-u” je zaposleno 70 radnika, a oko 60 posto proizvodnje, kako tvrde, ide na inostrano tržište.

izvor