PRVI put u 800 godina, “Božićna zvezda” obasjaće nebo zahvaljujući Jupiteru i Saturnu.

0
2015

Naime, dvije najveće planete Sunčevog sistema, gledano sa Zemlje, približiće se večeras toliko blizu da će izgledati poput “dvostruke planete”, spoja koji će na Zemlji izgledati kao jedna jarka svetlosna tačka, što će prema najavama astronoma, izgledati spektakularno.

Zadnji put ovakva konjukcija zabeležena je 4. marta. 1226. godine. Poređenja radi, to je bilo vrijeme kada je mongolski car Džingis-kan osvajao velike delove Azije, a Evropa je još uvek bila generacijama daleko od renesanse.

Ovakvo približavanje Jupitera i Saturna prilično je rijetko. Slijedeća takva konjukcija, predviđaju astronomi, biće tek 2080. godine. Konjukcija zvezda moguće je i objašnjenje “Božićne” ili “Vitlajemske zvezde”. Naime, prema Evanđelju po Mateju zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Vitlajem gde se rodio Isus. Neki naučnici vjeruju da je ta pojava mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere, prenosi portal RTL.
Stručnjaci kažu kako će se ovaj redak događaj moći pratiti na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. decembra, zimskog solsticija. Tako bliska pojava na nebu neće se ponoviti sve do 15. marta 2080. godine.

(Blic)