POMOĆ TRAŽE OD NOVOG GRADONAČELNIKA

Mještani ulica Ivice Antunovića i Abdulaha Kuruzovića u Donjoj Ljubiji kod Prijedora tvrde da 20 godina bezuspješno traže normalo snabdijevanje vodom i električnom energijom.

Mještanin Ulice Abdulaha Kuruzovića Mesud Murtić (60) priča da je prije rata kada je rudarsko mjesto Ljubija bila oslonac razvoja Prijedora, snabdijevanje vodom bilo uredno.

– Sada je manje mještana nego prije rata, ali negdje se gubi voda. Zbog slabog pritiska ne mogu da rade ni bojler ni mašina za veš, ni danju ni noću. Mještani su kupovali hidrofore i pumpe, ali umjesto 220 volti, mi imao struju od 170 volti pa hidrofor ne može da radi, već samo zuji. Pocrkaće i ovi kućanski aparati – priča za Srpskainfo ogorčeni Murtić.

Dodaje da zbog ovih problema godišnje tri puta odlazi u „Elektrodistribuciju“ i „Vodovod“ u Prijedoru.

– U Elektrodistribuciji mi kažu „Biće, biće“ pa nikada, a u „Vodovodu“ kažu da imaju projekat, samo da para nemaju. Je li normalno da ja 20 godina idem dole u preduzeća i žalim se, i još plaćam svaki mjesec dvije i po KM za održavanje mjernog mjesta jer mi vodomjer leži, a ne ide voda preko njega. Ovo je 21. vijek, a kao da živimo u vremenu prije 80 godina – priča on.

Navodi da mještani sa neizvjesnošću očekuju kakav će stav o ovim problemima imati novi gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović (SNSD).

Koji su problemi u Ulici Ivice Antunović dobro zna Firnesa Imamović, majka dvoje djece od 10 i osam godina.

– Djeca dođu iz škole ili sa treninga i ne mogu se istuširati jer stanujemo na spratu kuće. U kanisterima nosim vodu na sprat i grijem, a oni se polivaju iz posuda – priča ona.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Navodi da se u ovu ulicu doselila prije 13 godina kada se udala.

– Stalno donosimo vodu sa izvora. Kupili smo rezervoar da imamo vodu, ali struja nam je toliko loša i pumpa ne može uopšte raditi. Uključim mašinu za veš pa destak puta palim i gasim jer ne može da počne da radi, na kraju odustanem pokupim veš i nosim kod majke na pranje koja živi isto u Donjoj Ljubiji, ali ima vodu – kaže Firnesa.

Ona tvrdi da i struja nestaje čim vjetar zaduva, a da je za vrijeme većih padavina nema i nekoliko dana.

– Računi nam dolaze i mi plaćamo i struju i vodu, a nemamo nijedno ni drugo kvalitetno, odnosno onako kako bi trebalo po propisima. Ne znamo više ni kome pripadamo – ističe Firnesa.

Mještanin Ulice Ivice Antulovića Ahmet Rešidović priča da pojedine komšije sa traktorima dovoze vodu u cisternama sa obližnjeg izvora.

Tvrdi da zbog slabog pritiska vode skuplja kišnicu ili topi snijeg kada ga ima.

– Stomak me boli od muke, tuge i nemoći! U ovom našem dijelu Ljubije sa 20-tak kuća koje nemaju vode problem se može rješiti samo da nas prespoje sa jednom cijevi na vodovod koji ima vode – navodi očajni Rešidović.

Tehnički direktor u prijedorskom „Vodovodu“ Dragan Stamenić kaže da je vodovodna mreža na području Ljubije dotrajala jer je građena prije 50-tak godina.

– Skoro svaki dan imamo neki kvar u Ljubiji pa ga otklanjamo u tom danu. Mreža je toliko loša da ne vrijedi popravljati cijevi, već je potrebna rekonstrukcija mreže. Imamo projekat za čitavo područje Ljubije, ali to je višemilionska investicija za koju je potrebno kreditno zaduženje ili donator. Nadamo se da ćemo u narednom periodu tako rješiti problem Ljubije – kaže Stamenić za Srpskainfo.

ČEKAJU ŠTA ĆE NOVA VLAST DA URADI

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Donja Ljubija Sulejman Draganović kaže da očekuje pomoć nove lokalne vlasti.

– Imamo slab pritisak vode, a cijevi stalno pucaju jer su stare. Sa prošlom vlasti iz DNS ništa nisam dogovorio, jer nisu imali sluha za takve stvari. Već sam razgovarao sa novim gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem koji je obećao pomoć u skladu sa mogućnostima – kaže Draganović.

Navodi da lošu niskonaponsku mrežu ima čitava lijeva obala rijeke Sane, Donja i Gornja Ljubija, Ljeskare, Kalajevo i Miska Glava.

– U„Elektrodistribuciji“ su mi rekli da treba neko da naredi da se sječe drveće ispod dalekovoda i da je 90 odsto uzrok problem to što mreži smeta grana ili drvo pane usled nevremena i pokida kabal pa nema struje. Potrebna je i zamjena krivih bandera – kaže Draganović.