Na području PU Prijedor juče i danas organizovana je pojačana kontrola saobraćaja s akcentom na učestvovanje u saobraćaju pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje. Akcija se provodi u saradnji sa Auto moto društvima čiji su predstavnici dijelili i promo materijal.

Radan Vukadinović, sekretar AMD Prijedor, kaže da podržavaju ove aktivnosti PS za bezbjednost saobraćaja PU Prijedor.

– Tokom ove godine učestvovali smo u nizu akcija čiji je cilj bila povećana bezbjednost u saobraćaju. Vozačima koji poštuju saobraćjna pravila i propise dijelili smo skromne i prigodne poklone, uz mirisne jelkice za automobile darovali smo im i prigodne letke – rekao je večeras Vukadinović.

Mario Milašin, načelnik Sektora policije u PU Prijedor naglasio je da je cilj ovih aktivnosti podizanje svijesti vozača i učesnika u saobraćaju o štetnosti konzumiranja alkohola, odnosno upravljanja vozilom i posljedicama koje nastaju ukoliko je vozač bio pod dejstvom alkohola.

– Stanje bezbjednosti saobraćaja na području koje operativno pokriva PU Prijedor je na zadovoljavajućem nivou. U toku ove godine evidentirano je 789 saobraćajnih nezgoda ili 150 manje u odnosu na uporedni period. Evidentirano je značajno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima, sa teškim i lakim tjelesnim povreda i sa materijalnom štetom – rekao je Milašin i naglasio da je u 149 saobraćajnih nezgoda evidentirano prisustvo alkohola kod vozača, što je, kako je rekao, 20 odsto od ukupnog broja sabraćajnih nezgoda. Kod 84 vozača potvrđeno je preko 1,5 gr/kg alkohola u organizmu. Policijski službenici PU Prijedor iz sabraćaja su tokom 2020. godine isključili 1.600 vozača zbog upravljanja pod dejstvom alkohola – rekao je Milašin.

Tokom jednočasovne kontrole vozila, večeras su na komtrolnom punktu kod robne pijace „Vilako“, policijski službenici PU Prijedor evidentirali četiri vozača pod dejstvom alkohola, dok je jedan vozač bio pod dejstvom droga i lišen je slobode i zadržan na triježnjenju do 12 časova u PU Prijedor.