Nalazimo se na početku, sa jasnom porukom da smo sada na potezu, da Prijedor vratimo na mjesto drugog grada u Republici Srpskoj u svim segmentima. Mjesto, na kojem je nekad naš grad i bio.

Ovo je poručio gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović u svom prvom obraćanju odbornicima u Skupštini grada Prijedora.

– Moj cilj je potpuno jasan, Prijedor mora i može bolje, a odluke koje donesemo, odmah ćemo sprovoditi u djelo. Imaćemo i opozicioni blok odbornika, ali ja želim da vjerujem da oni neće biti opozicija svojim sugrađanima, i da će bez obzira na svoje političke stavove, odlučivati isključivo u korist Prijedorčana – rekao je on.

Pavlović je dodao da je pandemija virusa korona ostavila posljedice na ekonomiju i privredu u čitavom svijetu.

– Želim da se zahvalim medicinskim radnicima kako u primarnoj, tako i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer se mjesecima nalaze na prvoj borbenoj liniji od ove pošasti. Ono što mogu da im obećam, to je da će imati bolje uslove za rad u prijedorskoj bolnici i da će naš grad dobiti rekonstruisanu zdravstvenu ustanovu, koja će biti spremna da odgovori svim izazovima. Veliku štetu trpe privrednici, trgovci, ugostitelji, zanatlije. Grad će već početkom naredne godine sagledati situaciju i vidjeti kako im na najbolji mogući način pomoći da opstanu, jer oni su potrebni Prijedoru – rekao je Pavlović.
Pavlović je najavio da će prvi projekat biti osnivanje Fonda za podršku privrednicima u koji će Vlada Republike Srpske investirati deset miliona maraka bespovratnih sredstava, a grad će participirati na godišnjem nivou sa najmanje dva miliona maraka.

– Poplave u Prijedoru, moraju postati prošlost. Projekat zaštite od poplava nije lak, ali je zahtjevan i mi ćemo završiti tu priču. Slična situacija je i sa kanalizacijom u Tukovima, stanje će biti sagledano, a struka će dati najbolje moguće rješenje. Vidjećemo na koji način završiti Istočnu zaobilaznicu oko Prijedora, čija je gradnja počela prije više od dvije decenije. Mislim da je došlo vrijeme da stavimo tačku na „I“, a tu bi se mogla otvoriti mogućnost i gradnje privredne zone. Putna infrastruktura je jedan od problema, biće oformljena komisija koja će obići teren gradskih i prigradskih naselja i sačiniti izvještaj o stanju, nakon čega ćemo pripremiti četverogodišnji plan asfaltiranja i sanacije putnih komunikacija – naveo je Pavlović.

Dodao je da će naredne godine biti završena hladnjača za voće u Omarskoj.

-Svaka investicija u industrijsku zonu „Celpak“, dobro će doći. Kako ćemo privući investitore, domaće i strane? Na taj način što nećemo čekati da sami dođu, već ćemo mi njih tražiti. Grad će izvršiti detaljnu analizu i pripremiti set olakšica za investicije. Potrebne dozvole od momenta predaje zahtjeva i dokumentacije u gradsku upravu moraće da budu gotove u najkraćem mogućem roku. Nama je svako novo kvalitetno radno mjesto vrijedno, jer čovjek pojedinac, koji će opstati i ostati u našem gradu je navrijedniji – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da će Prijedor unaprijediti i osavremeniti elektronsku komunikaciju gradske uprave i uvesti elektronski potpis, postati dio pametnih gradova. Tvrdi da će za nekoliko mjeseci biti realizovana sms naplata parking prostora. Jedan od prioritea je i zadržati mlade.

– Tu su mnogi projekti međunarodnih organizacija, ali i oni koje ćemo mi pokrenuti da podržimo mlade preduzetnike i zanatlije, kroz školovanje, edukaciju i podsticaje za nabavku opreme i prijem radne snage. Programom za natalitet, već u budžetu za narednu godinu biće izdvojena sredstva za novorođenu djecu. Tako će porodice od prvog januara naredne godine dobiti 500 KM za prvo rođeno dijete, 600 za drugo, a 700 za treće i svako naredno rođeno dijete. Izgradićemo novi vrtić, koji će uz postojeće kapacitete zadovoljiti potrebe svih porodica – tvrdi Pavlović.

Prvi čovjek Prijedora je najavio da će biti poboljšan položaj boračko-invalidskih kategorija, te da neće ni penzioneri biti zaboravljeni.

izvor