Direktorka Doma zdravlja u Prijedoru Slavica Popović nije se odrekla odborničkog mandata i time se našla u sukobu interesa.

Popovićeva je dugogodišnji kadar DNS i već 10 godina direktorica prijedorskog Doma zdravlja.

Na lokalnim izborima 2020. kandidovana je za odbornika DNS i izabrana među šest onih koji ispred ove partije ulaze u lokalnu Skupštinu.

Očekivano je bilo da se Popovićeva odrekne direktorske fotelje ili odborničke funkcije. Međutim, ona nije učinila nijedno već joj je verifikovan odbornički mandat.

Nakon toga Popovićeva je kao direktorica Doma zdravlja prisustvovala konstitutivnoj sjednici Skupštine grada Prijedora 30. decembra, te položila svečanu zakletvu.

Prema propisima Popovićeva je dan prije preuzimanja odborničkog mandata trebalo da da ostavku na funkciju direktora Doma zdravlja, jer je grad Prijedor osnivač ove ustanove.

Budući da to nije učinila trebalo bi da plati novčanu kaznu i dobije zabranu kandidovanja. Takođe, moraće dati ostavku na funkciju direktora ili će joj biti oduzet mandat.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović kaže da je zbog slučaja Popovićeve dobio već nekoliko upita.

– Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske u članu 4. definisao je odbornika kao “izabranog predstavnika”. Dalje u članu 5. stav (1) kaže da “izabrani predstavnici ne mogu u vrijeme dok vrše javnu funkciju i tri mjeseca nakon prestanka javne funkcije biti direktori javnih preduzeća”. Izabrani predstavnici dužni su podnijeti ostavku na svaku od nespojivih funkcija i poslova najkasnije jedan dan prije preuzimanja javne funkcije – potvrdio je Duratović.

On je naveo da će u petak proslijediti upit Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa Narodne Skupštine RS sa ciljem da se riješi i ova nedoumica.

Nejasno je zašto Popovićeva nakon dugogodišnjeg iskustva u politici i na rukovodećoj funkciji u Domu zdravlja nije izbjegla ovakav sukob interesa. Često je navođena kao primjer uspješnog rukovodioca jer su bili pozitivni finansijski izvještaji o radu Doma zdravlja.

Pojedini ljekari u ovoj zdravstvenoj ustanovi su prošle godine za Popovićevu rekli da je “zlatna vodilja Doma zdravlja”.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao da se treba pozabaviti pitanjem direktora Vodovoda Zorana Popovića koji je i ujedno i odbornik u Skupštini grada Banjaluka, što je sukob interesa.

izvor