Gužve pred šalterima jedna su od najčešćih asocijacija kada se spominje vađenje putnih isprava. U Evropi i svijetu se sve više govori o uvođenju takozvanih Covid pasoša. Sigurno je da nije daleko dan kada će oni biti obavezan uslov za ulazak u neku državu. Uostalom, australijska aviokomapnija Quantas je posjedovanje Covid pasoša uvela kao uslov da biste uopće mogli ući u njihov avion.

Lada se spomene pasoš, jedna od prvih asocijacija je stajanje u beskonačno dugim redovima za njihovo vađenje. Gužve pri predaji dokumenata, uplata taksi, gubljenje vremena zbog gužvi pri preuzimanju pasoša… Sve su to razlozi zbog kojih mnogima ne bude dobro od same pomisli da moraju proći administrativnu torturu.

Međutim, Covid pasoši u principu ne zahtijevaju da se prođe sva ova procedura kao kod dobijanja “običnih” putnih isprava.

– Covid pasoši su zapravo evidencija za svaku osobu pojedinačno u vezi sa koronavirusom. Ona obuhvata podatke o tome da li je ta osoba prebolovala koronavirus i ako jeste  u kojem vremenskom periodu, da li je radila PCR ili neke druge testove na Covid-19 i ako jeste kada, te ono što će se posebno gledati, da li je ta osoba vakcinisana protiv korone i ako jeste kada, pojasnili su nam naši izvori.

S obzirom na sve procedure, nadležnosti i sve ostale administrativne “zavrzlame”, pitanje je da li je BiH spremna da izdaje Covid pasoše i ko bi to trebao raditi, piše Oslobođenje.

– Izdavanje tih pasoša već sada nije problem. Naime, za svakog pacijenta u BiH, u njegovoj zdravstvenoj ustanovi porodične medicine, u kartonu, koji je u elektronskoj ili “tvrdoj” formi, nalaze se svi podaci. Tako je i sa podacima o preležanim infektivnim bolestima, o primljenim vakcinama i slično. Osim toga, postoji mogućnost pravljenja posebne knjižice sa podacima o primljenim vakcinama protiv koronavirusa. Vidjećemo kakve će odluke donositi druge države i kakve će dokumente tražiti, da li će priznavati naše dokumente, i mi ćemo se tome prilagoditi, pojasnili su nam naši sagovornici.

Prilikom prelaska granice biće dovoljno pokazati običnu ili elektronsku zdravstvenu knjižicu, iz koje će granični policajci ili drugi nadležni službenici moći vidjeti vašu “istoriju” u vezi sa koronavirusom i time će provjera biti završena. Postoji mogućnost da kod za očitanje bude pohranjen na vašem mobilnom, tabletu ili laptopu, tako da se ovi podaci očitaju sa prenosivih uređaja, ali se u takvim slučajevima postavlja pitanje njihove krađe ili gubitka.

U svijetu se još uvijek vode rasprave u kojoj formi će biti Covid pasoši, ali je izvjesno da će oni biti primjenjivani. Naime, na ovaj način će se omogućiti lakši i brži protok ljudi, što je trenutno jedan od većih problema. Samim tim, ponovo će se omogućiti turistička putovanja, čime će se ponovo oživiti turizam kao privredna grana, koji zbog pandemije koronavirusa trpi ogromne gubitke.

Uostalom, cijelu priču oko Covid pasoša u svijetu pokrenulo je upravo Međunarodno udruženje avioprevoznika (IATA).