Ne može se garantovati da li će se dogoditi jači zemljotres od onoga koji je 29. decembra pogodio područje Petrinje, izjavila je Snježana Cvijić Amulić, načelnik Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

“Mi pretpostavljamo da neće”, dodala je ona.

Prema njenim riječima, sigurno će u narednom periodu biti jačih zemljotresa kao što je bio i onaj sinoć od 4,5 stepeni po Rihteru.

Amulićeva je rekla za ATV da su zemljotresi jačine 6,3 stepena dosta jaki, te da se znaju osjetiti i u narednim mjesecima, čak i do godinu dana.

Područje Petrinje do sada pogodilo više od 750 potresa

Područje Petrinje je od kraja prošle godine do sada pogodilo više od 750 potresa.

Prvi udar, koji je bio uvod u razorni zemljotres magnitude 6,3 stepena po Riheru, dogodio se dan ranije, 28. decembra.

Onih snažnijih, magnitude veće od 3 stepena prema Rihteru do sada je bilo 79, a 13 je imalo magnitudu veću od 4, prenosi HRT.

Najveću štetu napravila su četiri potresa jača od 5 stepeni prema Rihteru, kojih će, kako poručuju seizmolozi, biti još.

To područje juče je pogodio potres magnitude 4,5 prema Rihteru, a danas je imao snagu 3,8 stepeni.

Neprestana podrhtavanja tla, a sada i snijeg, otežavaju oporavak tog područja poslije razornog potresa krajem prošle godine.

Do sada je prijavljeno 30.715 različitih šteta, a do danas je pregledano 14.753 objekata u opštinama i gradovima koje je potres zahvatio.

Srna