Narednih dana usljed priticanja hladnijeg vazduha iz Rusije u gradu na Sani, kao i u čitavoj Srpskoj očekuje se postepen pad temperature vazduha, te ledeni dani od petka u brdskim krajevima, a u nižim od subote. Potrebno je naglasiti da su ‘ledeni dani’, na Kozari već počeli i da neće trajati samo do utorka, nego će nastaviti svoj ‘životni vijek’ i poslije. Pod terminom ‘ledni dan’ podrazumjeva se to da temperature vazduha tokom čitavog dana ne prelaze ‘pozitivnu nulu’, a njen glavni uzrok jeste priticanje hladnije vazdušne mase, zatim anticiklonalno vrijeme, koje uslovljava izračivanje, odnosno gubitak toplote sa zemljine površine putem dugotalasnog ‘Zemljinog’ zračenja, kao i hladni sjeverni vjetar koji će duvati tokom ovog perioda.

Minimalna temperatura vazduha od -3◦C u Prijedoru, na Kozari od -6◦C, a za vikend i tokom ponedjeljka u gradu na Sani živa će se spuštati do -6◦C, na Kozari najniža i preko -10◦C  tokom subote, nedjelje i ponedjeljka.

Najviša dnevna temperatura vazduha do petka između jedan i 2◦C u Prijedoru, na Kozari -3◦C, a tokom ‘ledenih dana’ do -2◦C u gradu na Sani, na Kozari do -6◦C.

U narednim danima, očekuje se promjenjivo oblačno uz duže sunčane periode, ali takođe potrebno je naglasiti da se na Kozari očekuje i provijavanje snijega. U ovom periodu biće dana sa pretežno sunčanim vremenom i malom oblačnošću u gradu na Sani, tačnije u petak i nedjelju.

Duvaće slab do umjeren vjetar, na udare pojačan sjevernih smjerova.

Subjektivni osjećaj temperature vazduha znatno niže od prognoziranih.

Biometeorološka prognoza: Povoljnija. Manje tegobe mogu imati hronični bolesnici, kao i asmatičari i osobe sa bronhijalnim smetanja.

Tokom ovog perioda očekuju se formiranje poledice po putevima gdje su kolovozi vlažni ili gdje ima ugaženog snijega.

Intezivan mraz u svim krajevima.

piše: Duško Mrkonjić