Na Bogojavljenje će se plivati za Časni krst uz sve epidemiološke mjere

0
2245

 Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje uz sve epidemiološke mjere U Prijedoru će u utorak, 19. januara, biti organizovani bogojavljenska litija i plivanje u rijeci Sani. Ovo je jutros najavljeno nakon sastanka organizacionog odbora manifestacije.


– Ove godine nastojaćemo da smanjimo broj učesnika na onaj broj koji se traži, a to je 50. Biće ispoštovan, čak i više od dva metra, razmak koji bude potreban i apelujem na sve ljude da nose maske i da se na taj način ispoštuje sve što se traži – rekao je  protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.
Prema njegovim riječima liturgija će biti održana od 9.00 do 11.00 časova, nakon čega kreće litija uobičajenom rutom do rijeke Sane, gdje će se obaviti osveštanje vode i plivanje za Časni krst. Veče uoči Bogojavljenja, na Krstovdan, u 17.00 časova biće odžano večernje bogosluženje, kojem će prisustvovati i plivači. Trenutno ih je prijavljeno 25.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da će litija okupiti 50 učesnika u skladu sa epidemiološkim mjerama.

– Složili smo se da održimo i zadržimo i našu tradiciju ali i da je prilagodimo mjerama. Molim građane da i litiju i plivanje prate iz svojih kuća putem medija da bismo izbjegli neželjene situacije i posljedice koje može izazvati virus korona, a iduće godine ćemo to organizovati i bolje nego prije – poručio je danas Pavlović.

Plivanje za časni krst na Bogojavljenje obnovljeno je u našem gradu prije osam godina.