Komisija za procjenu štete od zemljotresa danas je po nalogu gradonačelnika Dalibora Pavlovića obišla sve vrtićke objekte u Prijedoru, potvrdio je Boško Stojaničić, predsjednik Komisije. Nakon njihovog obilaska posla se prihvatio i Tim za dezinfekciju.

– Tako da će od ponedjeljka, kad vrtić bude počeo s radom, sve biti spremno za boravak mališana – rekao je Stojančić.

On je dodao da vrtićki objekti, sudeći po prijavama o štetama, nisu pretrpjeli neka oštećenja u zemljotresu od 29. decembra.

–  U toku dana obići ćemo sve objekte vrtića, uglavnom iz sigurnosnih razloga – najavio je Stojančić i dodao da je do sada šteta prijavljena na oko 450 objekata. U centru grada na objektima nisu zabilježena značajnija oštećenja.

– Na području sela imamo desetak objekata koji nisu za upotrebu – naglasio je Stojančić.

Gordana Jekić, direktorica vrtića „Radost“ rekla je da je kolektivni godišnji odmor u ovoj predškolskoj ustanovi trajao od 1. do 15. januara. Mališani će u ponedjeljak u vrtić.

– Kad je riječ o centralnom objektu, nisam primijetila nikakva oštećenja. Objekat jeste star, ali ga redovno održavamo. Oštećenja nisu primijećena ni u vrtićima koji nisu u sklopu stambenih zgrada. To su prizemni objekti, ali u vrtiću na Pećanima i u Kozarcu, koji se nalaze u sklopu stambenih zgrada primijećene su nekakve pukotine. Mislim da je u pitanju samo malter i boja, mada je najbolje da to pogleda i procijeni nadležna Komisija – rekla je Jekićeva.

Ona je dodala da je u vrtić upisano 430 djece. U posljednjoj sedmici, pred godišnji odmor u objektima vrtića je boravilo između 330 i 340 mališana.

– Tako da očekujemo i da će u ponedjeljak biti taj broj, možda ćak i veći, jer je bila pauza. No, u ovom periodu, pojave viroza i gripa, imamo otprilike 300 djece u našim objektima – rekla je Jekićeva koja je roditelje obavijestila da su od ponedjeljka s početkom rada vrtića na snazi sve ranije epidemiološke mjere.