Roman Darka Cvijetića “Schindlerov lift”, koji je po objavljivanju 2019. godine izazvao pozitivne kritike književne javnosti na prostoru bivše Jugoslavije, dobiće i svoju scensku izvedbu, i to na daskama sarajevskog Kamernog teatra 55. Premijera je najavljena za 24. februar tekuće 2021. godine, a ansambl pomenutog teatra predvodi jedan od najboljih srpskih pozorišnih reditelja današnjice Kokan Mladenović.

Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55, već sada ovu predstavu najavljuje kao najvažniji projekat u svom mandatu jer vjeruje da će se u procesu rada otvoriti katarzične stvari i dobiti odgovor na teatarska pitanja, odnosno potvrda teze da teatar otvara probleme i popravlja ljude.

“Veoma sam uzbuđen i vrlo zbunjen. U pravoj drami ne gine heroj, nego hor. To je ono što se zaista desilo, to je fokus”, rekao je Cvijetić povodom početka rada na predstavi po njegovom romanu. O samom romanu ranije za “Nezavisne” Cvijetić je govorio da je crveni soliter o kojem je pisao soliter u kojem sa jedne strane pisac zaista živi od 1975. godine, kada i počinje radnja romana, dok sa druge strane na njega čitalac može gledati i kao na metaforu društvenog uređenja bivše Jugoslavije.

“Ja sasvim slučajno pišem o crvenom soliteru u Prijedoru zato što ga najbolje poznajem i jer sam tu proveo gotovo cijeli život, a mogao sam isto tako da pišem o nekom soliteru u Zenici, Mostaru, Sarajevu”, riječi su Darka Cvijetića. 

On je izrazio nadu da će predstava, kao i sam roman, promijenivši jednog čovjeka – promijeniti kosmos. 

“Jer zaista, kad promijenite jednog čovjeka, napravili smo veliki pomak. Sretan sam što će ovu priču vidjeti puno očiju, čuti puno ušiju. Mogao bih vam satima pričati kako su na roman reagovali stranci, a kamoli mi koji smo duboko umočeni i uprljani tom naftom zla”, istakao je Cvijetić.

Reditelj Mladenović ovim povodom kaže da se dugo divi Cvijetićevom radu.

“Ovaj roman je briljantan primjer kako izgleda kad se u jednoj ličnosti nađe mnogo talenta i mašte, ali i mnogo ljudskosti i poštenja. A toga nam svima nedostaje na ovim prostorima. Taj roman je jedna vertikala čestitosti nakon što sve ovo prođe. A proći će. Mora”, ističe Kokan Mladenović.

Dramatizaciju Cvijetićevog teksta potpisuje Vedran Fajković, kostimografkinja i scenografkinja predstave je Adisa Vatreš Selimović, muziku je radila Irena Popović, a producent predstave je Mirza Muzurović.

Uloge u predstavi tumače: Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Maja Izetbegović, Sabit Sejdinović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Sin Kurt, Isa Seksan, Dino Hamidović, Lana Zeničanin i Tijana Zeherović.

izvor