Naša djeca zaslužuju da znaju da smo postojali na ovim prostorima

U selu Strmen na Baniji samo temelji podsjećaju na hram Uspenja Svete Ane koji je na ovom mjestu srpski živalj izgradio još daleke 1938. godine. Svetinja za selo, ali i ljude koji su tu živjeli, kod crkvice zborovali, u njoj se vjenčavali, krstili, proslavljali Hristovo rođenje i vaskrsenje i opraštali se od svojih najmilijih. Nažalost, crkva je u Drugon svjetskom ratu porušena.

I od tad na ovom svetom mjestu samo temelji podsjećaju na hram o kojem se predanje, ali i želja da se upravo tu sagradi novi, prenosila sa starijih na mlađe, s koljena na koljena.

Ni daljina od rodnog kraja, ni to što smo adresu sela Strmen zamijenili za neke evropske destinacije, jer tako se moralo, nije bila prepreka želji da Strmen dobije novu srpsku bogomolju. Naše pažnje i ljubavi vrijednu, jer ona je znak našoj djeci  kako nam jednostavno kaže Danijel Dodoš, veliki humanitarac iz Ciriha, da znaju da smo postojali na ovim prostorima eparhije gornjokarlovačke.  

– Zato sam i odlučio da svi zajedno pokrenemo akciju, da bar drvenu crkvicu ovdje izgradimo. Biće to mjesto našeg okupljanja i saborovanja, bar jednom na godinu. Toliko nam djeca zaslužuju, da znaju ne samo da smo postojali na ovim prostorima, već da tu i sad jesmo, cijelim svojim bićem – kaže Danijel.

Poručuje da će i u ovoj akciji presudna biti naša sloga. I zajedništvo, a on s druge strane obećava da će svaki prikupljeni franak biti utrošen u gradnju hrama i nabavku građevinskog materijala za crkvu. Svi koji žele da mu pomognu da se ova ideja 80 godina, od rušenja vjerskog objekta, realizuje mogu da mu se jave.

– I iskreno se nadam da ćemo i ovaj put složno skupiti barem toliko, da možemo izgraditi jednu manju crkvicu da se ljudi koji ovdje žive i koji čuvaju našu prošlost, ali i našu budućnost imaju gdje pomoliti Bogu! Molim sve koji su u mogućnosti da ne ignorišu ovo, nego da se jave. Zajedno sve možemo, jer kako ranije reče sveštenik iz ove eparhije jedna cigla na zemlji je i jedna cigla na nebu – poručuje Dodoš ljudima dobrih namjera.

Oni koji žele da pomognu ovu akciju sredstva mogu uplatiti na adresu Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Eparhija gornjokarlovačka, Crkvena općina Hrvatska Kostajnica, Davorina Trstenjaka 5, 44430 Hrvatska Kostajnica

OIB 91265590394

HR58 2340 0091 1101 8183 9

na račun otvoren kod Privredne banke Zagreb s obaveznom naznakom da je to za Strmen.