Kurir vam donosi životnu priču Ratka Svilara, legendarnog jugoslovenskog golmana. Jedan izuzetno kvalitetan i zanimljiv film mogao bi da se snimi po životu čovjeka koji je igrao fudbal do 47. godine! Uostalom, pročitajte.

Eh, šta ti je sudbina. Tjerali su me svi u školi na rukomet, ipak, to je bila Crvenka, grad tog sporta. Ali, tvrdoglav sam bio. Volim fudbal. Popustiše! Možeš na fudbal uz jedan uslov: nogom da igraš – ne može. Hm, dakle golman? Toliko volim fudbal da pristajem i na to. Rešeno. Biću golman!

Prvi koraci

Borba rukomet protiv fudbala završila se u moju korist. A nije lako u tom gradu nadmašiti rukomet. Ipak, oni su bili šampioni Jugoslavije. Najveće selo u državi, a šampion! Sudbina je htela da upravo tamo provedem prve 23 godine života. Tata iz Like, Titove Korenice, mama iz Brezičana u okolini Prijedora, a ja – Crvenka! Majka mi je poslije otišla u Cabunu kod Virovitice, odakle je ubrzo pobjegla. Početkom Drugog svjetskog rata majka je uzela u ruke šta je mogla i onda bježi gdje te noge nose… Do Smedereva. Tu se upoznala sa tatom, put ih je dalje vodio do Crvenke gdje su se vjenčali 1946. godine. To je mjesto gdje smo se brat Petar i ja rodili i gdje su nam roditelji živjeli do kraja života. Tata je umro 1992, a posle njega i mama. Živio sam do dvadeset treće godine u Crvenki. Lijepe uspomene me vežu. Prvi put sam se oženio, dobio dvije ćerke, imao sam, a i dan-danas imam društvo. Nas šest drugara od detinjstva! A fudbal sam počeo da pikam od šeste, sedme godine. Šljakasti teren, dvije cigle i udri. I tako godinama. Ulica protiv ulice. Fudbal do mraka. A mama me traži da dođem kući i počnem da učim.

Ratko Svilar
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Prve dve operacije, od ukupno sedam

Bezbrižno detinjstvo prekinuto je 1962. godine kada pobjegoh grobaru s lopate. Ja, dijete, 12 godina. Stomak me je bolio, otišao sam u januaru kod jednog doktora Nijemca i on mi reče da sam dobio stomačni grip. Tako sam pet dana bio kod kuće u bolovima, a ispostavilo se da mi je puklo slepo crevo. Dobio sam sepsu trbušne duplje, isekli su mi nekih 50-60 centimetara creva. Jedva sam ostao živ. Od tada, ceo život imam problem sa stomakom. Ali šta ćeš, živi se…

Druga operacija

Ratko, fudbal ti je zabranjen. Doživotno – glasi obaveštenje koje sam dobio od doktora posle operacije na Koševu 1969. godine…

Kompletnu ekskluzivnu ispovest legendarnog Ratka Svilara čitajte u sutrašnjem štampanom izdanju Kurira