Za sutrašnje 8. Bogojavljensko plivanje za časni krst u rijeci Sani prijavilo se 48 muškaraca i jedna dama.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je bitno da se tradicija ne prekine, te zamolio građane da zbog pandemije virusa korona drže distancu ukoliko dođu da posmatraju plivanje i litiju.

– Veoma je bitno da tradiciju ne prekidamo a već sljedeće godine to ćemo uraditi kako treba, uz veliku organizaciju – rekao je gradonačelnik Pavlović.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin podsjetio je da će sutra biti održana 8. Bogojavljenska litija u Prijedoru, a od prethodnih se razlikuje po manjem broju učesnika uz razmak od dva metra i obavezno nošenje maski, u skladu sa epidemiološkim mjerama.

– Prema odluci organizacionog odbora, lanjski pobjednik ima čast da zajedno sa sveštenikom i gradonačelnikom Prijedora dočekuje plivače sa druge strane i polaže krst u vodu, a iduće godine može ponovo da učestvuje u plivanju – rekao je Hrvaćanin.

Plivači su potpisali saglasnost o svojoj psihofizičkoj spremnosti i da u vodu ulaze na sopstvenu odgovornost.

Nebojša Pušac iz Omarske po peti put će učestvovati u Bogojavljenskom plivanju.

– Velika mi je čast da učestvujem na ovoj prelijepoj manifestaciji. Ovo je inače peti put da plivam za Časni krst – rekao je Pušac.

Sutra će po peti put među plivačima biti i Slaven Zekanović.

– Moramo održavati našu tradiciju, zato sam se i prijavio. Ja se ne pripremam nešto posebno za bogojavljensko plivanje, bez obzira što je niska temperatura samo skočim na glavu i plivam pravo do druge obale – kaže Zekanović.

Nevena Rončević, jedina dama koja će sutra plivati za Časni krst.

– Prošle godine je mama plivala sa mnom a ove godine ću plivati sama. Iako je osjećaj fenomenalan ipak imam malo treme – rekla je Rončević kojoj je ovo treće Bogojavljensko plivanje.

Sutra je litrugija u 9 časova, a oko 11 časova, poslije velikog vodoosvećenja, organizuje se svečana litija koja će proći ulicama grada, dok je plivanje planirano oko 11.30 časova.