Danijel Drljača po sedmi put, doplivao je danas do Časnog krsta u rijeci Sani čime je postao ponovni pobjednik ove bogojavljenske svečanosti. Osim vijenca i krsta osvojio je zlatnik koji mu je uručio Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

Osvojenu nagradu poklonio je Dušku Kaurinu, humanitarcu, predstavniku organizacije „Srbi za Srbe“. Bilo je dileme da li će plivati, ali presudila je njegova volja i podrška plivača.

– Kao prošlogodišnjem pobjedniku bila mi je ukazana čast da sa sveštenstvom i gradonačelnikom budem s ove strane, da spuštam krst u vodu. No moja volja, lično, bila je da se nalazim s druge strane s plivačima. Tako sam se osjećao, to je bila moja želja, podržali su me i hvala im na tom. Ovaj vijenac, krst i zlatnik pokloniću Dušku Kaurinu koji je jedan od vodećih ljudi u organizaciji „Srbi za Srbe“ – rekao je Drljača.

Na plivanju za Časni krst po treći put bila je i Nevena Rončević.

– Osjećaj je fantastičan, kao i svaki put. Prošle sam godine plivala s majkom, a ove  plivam za nju. Prve godine želju da pliva za krst imala je majka, a kao kćerka sam to podržala. Sada je ona mene podržala, a nadam se da će tako i ostati – rekla je Nevena.

Na pitanje „kakvo je to iskustvo za jednu ženu, jer ipak riječ je o velikoj hrabrosti Nevena odgovora da je ipak sve iz glave.

– I neka psihička i vjerska priprema je najvažnija u svemu tome. Treninzi, oni rekreativni, su bili tokom cijele godine, ali psihički sam se više pripremala – rekla je Nevena po struci PTT inženjer zaposlena u Poštama Srpske. 

Na plivanje je bio i Jovica Radaković sa svoja dva sina Đorđem i Vidom.

– Od početka sam tu i svake godine sam tu. To je nešto u dubini duše i bila mi je želja da se ta tradicija kod nas obnovi. Drago mi je da je tako i da se tradicija nastavlja. Jedan sin ima šest, jedan osam i po godina. stariji pliva već drugi put. To kod nas ide porodično i pokušavam da tu tradiciju i vjeru prenesem s koljena na koljeno i vjerujem da će oni kroz nekolio godina biti nosioci bogojavljenskog plivanja u Prijedoru, da će da me naslijede – kaže Jovica. 

Đorđe otkriva da voli da pliva s tatom i bratom i da je srećan što je plivao na Bogojavljenje. 

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin, podsjetio je da je ovo osma godina kako su obnovili Bogojavljensku litiju i plivanje za Časni krst.

– Danas smo se trudili i da ispoštujemo sve epidemiološke mjere. Smanjili smo litiju na onaj broj  koliko je zahtijevano, na 50,  i došli smo na rijeku Sanu gdje je bilo plivanje za Časni krst – rekao je Hrvaćanin koji se zahvalio gradu Prijedoru, ali i svim koji su došli da ispoštuju današnji praznik Bogojavljenje, prije svega liturgiju u svetom Hramu, litiju, ali i tradicionalno plivanje za Časni krst.

Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora, rekao je „da su i pored otežanih uslova koje  je nametnula pandemija održali našu  tradiciju, već osmu godinu  za redom“.

– To je ono što nas drži i čuva i što će nam pomoći da pobijedimo ovog nevidljivog neprijatelja – rekao je Pavlović koji je plivačima čestitao na vjeri koja im je omogućila da uđu u hladnu rijeku i da se pokažu u pravom svjetlu.

Građanima Prijedora koji praznuju Bogojavljenje Pavlović je čestitao ovaj velik praznik uz pozdrav „Bog se javi“. U plivanju za Časni krst bilo je 49 plivača.

Više fotografija možete pogledati OVDJE!