Profesor mašinske grupe predmeta u prijedorskoj Mašinskoj školi, Slobodan Ivković, ovogodišnji je dobitnik Svetosavske nagrade, koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske za školsku 2019/2020. godinu.

Svetosavska nagrada za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja učenika, kao i za doprinos kvalitetnijem obrazovanju u RS, s pravom je otišla u ruke ovom prijedorskom profesoru. Nagrađen je za dugogodišnji rad, trud i kreativnost.

–  Puno mi znači ova nagrada. Rad u školi nije lagan. To je odgovoran i težak posao. Učenicima u srednjoškolskom uzrastu treba posvetiti najviše pažnje. Zajedno sa ostalim kolegama trudim se da vaspitno-obrazovni proces realizujem u skladu sa svojim mogućnostima i uslovima koje škola pruža – kaže on.

Na Ivkovića su ponosni njegovi učenici, ali i kolege iz Mašinske škole.

– Slobodan je od onih profesora koji u svom radu koristi inovativne metode i interaktivan pristup sa učenicima. Tako im pomaže da što bolje i uspješnije savladaju nastavni proces. Smatramo da je Svetosavska nagrada važna za svakog prosvjetnog radnika i da je to kruna njegovog rada. Želimo mu da i dalje nastavi ovako, da bude uzor kako nama, njegovim kolegama, tako i svojim učenicima – naglašava Bojana Vučenović, pedagog u Mašinskoj školi.

Iza njega je 17 godina rada u ovoj srednjoškolskoj ustanovi. Koliko je posvećen svojoj profesiji, dovoljno je reći da je na Svetosavskoj akademiji u Prijedoru dva puta nagrađivan. 

– Za stručne predmete uglavnom nema udžbenika koji bi pokrivali nastavni program. Profesori su zbog toga pod velikim pritiskom i ako žele adekvatno da zastupe nastavu moraju da se samostalno usavršavaju. Drago mi je što imamo dosta učenika koji prepoznaju naš rad i trud. Drago mi je što se danas učenici nakon srednje škole mogu zaposliti. Rezultati koje učenici postignu na takmičenjima isto tako mi daju dodatnu snagu da nastavim dalje – dodaje Ivković.

Svetosavskom nagradom za 2019/2020. godinu nagrađeno je sedam vaspitača, 24 nastavnika razredne i predmetne nastave i devet profesora u RS. Svečana manifestacija i uručenje nagrada biće upriličeni putem televizijskog prenosa na programu Radio-televizije Republike Srpske 28. januara.