U Republici Srpskoj počinje vakcinacija zdravstvenih radnika, rekao je jutros ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

On je u uključenju za RTS kazao da je u RS pristiglo 2.000 doza, za 1.000 stanovnika vakcine Sputnjik Ve.

“Prva količina je prošla kontrolnu seriju Agencije za lekove, dobila rešenje o uvozu, a njom će se vakcinisati radnici u kovid odeljenjima, bolnicama i ambulantama”, rekao je Šeranić.

Putem ovlašćenog distributera RS je uspela iz Rusije da nabavi 400.000 doza za 200.000 stanovnika, vakcine Sputnjik Ve, naveo je on.

“Očekujemo takođe i Fajzerove i AstraZenekine vakcine kroz Covax program”, dodao je Šeranić.

Šeranić očekuje da bi u drugoj polovini februara u RS mogla da počne masovna vakcinacija stanovništva ruskom vakcinom protiv virusa korona.

“Očekujemo, prema najavama distributera iz Rusije, da u drugoj polovini februara Republika Srpska dobije prvu količinu vakcina za 100.000 ljudi, čime bi počeli i masovnu vakcinaciju ruskom vakcinom”, rekao je Šeranić.

Podsetio je da bi u Republiku Srpsku trebalo da stigne ukupno 400.000 doza “Sputnjika”, odnosno količine vakcina za vakcinisanje 200.000 ljudi, koje je RS putem ovlašćenih distributera uspela da nabavi iz Rusije.

“Planirano je da se ovom prvom količinom, iz interventnog uvoza, koja je prošla kontrolnu seriju Agencije za lijekove, vakcinišu radnici koji rade u kovid odeljenjima, bilo u bolnicama ili ambulantama”, rekao je Šeranić za RTS uoči početka današnje vakcinacije zdravstvenih radnika.

On kaže da je do sada odziv za vakcinaciju dobar.

Šeranić napominje da Republika Srpska još očekuje i određene vakcine “Fajzera” i “AstraZeneke”, koje bi trebao da dođu kroz Kovaks program, ali i da RS nastavlja da traži način da nabavi dodatne vakcine za svoje stanovništvo.

Šeranić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, vladi i narodu Srbije, koji su i ovaj put uz Republiku Srpsku.

“Kroz dogovor srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i Vučića omogućena je vakcinacija još 5.000 zdravstvenih radnika Republike Srpske, što je vrlo značajno kako bismo zdravstveni sistem što pre zaštitili i stavili u funkciju”, rekao je Šeranić.

Što se tiče trenutnog epidemiološkog stanja u Republici Srpskoj, kaže da postoji stabilizacija situacije kada se govori o broju pacijenata u bolnicama, koji je u blagom padu, ali i onih koji su zaraženi.

“Shodno toj stabilizaciji, očekujem da idemo u dobrom pravcu. Vakcina koja dolazi u ovom trenutku je, svakako, dobrodošla, jer će ona pomoći da se još bolje kontroliše epidemija i da se konačno vraćamo u neke normalnije tokove, nego prošle godine”, naveo je Šeranić.

Vulin: 5.000 zdravstvenih radnika Srpske vakcinu prima u Srbiji

Na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, pet hiljada zdravstvenih radnika iz Republike Srpske primiće vakcinu protiv korona virusa u Srbiji, izjavio je danas ministar unutrašnjh poslova Aleksandar Vulin.

“Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem, on je razgovarao sa nadležnima u Republici Srpskoj, veoma brzo će 5.000 medicinskih radnika iz RS preći u Srbiju i biti vakcinisano protiv kovida u Loznici, Sremskoj Mitrovici i Beogradu”, rekao je Vulin u izjavi za BN tv.

Vulin je istakao da predsednik Vučić vodi računa i brine o Republici Srpskoj i to nikada neće prestati da radi.

Ministar je kazao da mu je drago što se Republika Srpska razvija i da će Srbija na čelu sa Vučićem, još više ulagati u Srpsku.

“Drago mi je da se Republika Srpska razvija, mi ulažemo u RS, zato su naši odnosi tako puni, toliko plodotvorni. U Republiku Srpsku je ušlo 82 miliona evra, direktno iz budžeta Vlade Srbije i dato je svakoj opštini u RS i u opštinama u Federaciji sa srpskim većinskim stanovništvom”, rekao je Vulin.

Ministar je istakako da se o svakom detalju vodi računa da bi Srpska bila sigurna.

“Teško je naći da je neko iskreniji u svojim odnosima prema Republici Srpskoj od Aleksandra Vučića”, naveo je Vulin u izjavi za bijeljinsku televiziju.