Povodom Dana boraca Republike Srpske u crkvi Svete Trojice u Prijedoru služen je parastos, a potom su položeni vijenci i prislužene svijeće na centralno spomen obilježje “Za krst časni”.

Vijence su položile delegacije gradonačelnika, boračkih organizacija, policije i Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je istakao da je ovaj dan potrebno obilježavati kako bi odali počast svim poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i pokazali da nisu zaboravljeni.
” Jako je bitno da na današnji dan pokažemo slogu i sabornost, da pokažemo da žrtva ljudi koji su dali svoje živote nije bila uzaludna i da ćemo ih se sjećati te ovom prilikom svim borcima Republike Srpske čestitam ovaj dan”, rekao je Pavlović novinarima.
Ratni komandant štaba i komandant Pete kozarske brigade Ostoja Barašin izjavio je da su teški ratni dani iza nas, da su naši borci dali svoje živote da mi imamo slobodu.
” Sve nas to obavezuje da se, danas ovdje, i ubuduće sjećamo onoga što je bilo i da nam se ne bi ponovilo i da obećamo da ćemo znati čuvati ono što smo tokom odbrambeno-otadžbinskog rata stekli”, rekao je Barašin.
On je zamolio vlasti Republike Srpske da pomognu onim boračkim kategorijama koje jako teško žive, kao i porodicama poginulih boraca.
” Samo ako oni budu živjeli na nivou dostojanstva možemo očekivati u budućnosti da će nam neko stati na branik otadžbine”, naglasio je Barašin.
Predsjednik gradske Boračke organizacije Zoran Predojević je podsjetio da je na današnji dan 2002.godine u Bijeljini donesena odluka da se obilježava Dan boraca na ovaj datum da bi se sjetili i podsjetili na sve ono što smo uradili od 1991-1995. godine.
” Borci Republike Srpske i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su ponosni na ono što je urađeno i smatramo da je Republika Srpska jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i vjerujemo politici da će uspjeti da odbrani Republiku Srpsku i da je učvrsti”, rekao je Predojević.
Među 957 uklesanih imena u spomen kompleksu ” Kameni cvijet” u sklopu centralnog spomen obilježja nalazi se 574 imena boraca iz 43. prijedorske brigade, Pete kozarske brigade i pripadnika MUP-a poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu i 383 uklesana imena poginulih boraca iz reda raseljenog i izbjeglog stanovništva čije porodice su živjele i žive na teritoriji Prijedora.

izvor