Na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada Prijedora usvojena je odluka o uslugama personalne asistencije. To je, posebno obradovalo korisnike ovih usluga, a jedna od njih je i Prijedorčanka Dejana Vujnović, predsjednik Udruženja distrofičara regije Prijedor. Kako kaže, zahvaljujući personalnim asistentima, osobama sa invaliditetom omogućen je kvalitetniji društveni život i socijalizacija.

– Ja sam korisnik personalne asistencije i drago mi je što je povećan iznos sredstava za ovu namjenu. Zahvaljujem se gradonačelniku, gradskoj upravi i svim odbornicima što su prepoznali potrebe osoba sa invaliditetom – istakla je ona.
Da je usluga personalnog asistenta od velikog značaja za invalidne osobe smatra i Jadranka Ružičić, koja je slabovida od rodenja. Tvrdi da je ona bila jedan od inicijatora za povećanje sredstava za ovu namjenu.

– Banjaluka je bila jedina u Republici Srpskoj koja je provodila to prošireno pravo iz oblasti socijalne zaštite. Prijedor je drugi u RS i to je od velikog značaja – smatra Ružičić.

Pravo na personalnu asistenciju imaju osobe sa senzornim i tjelesnim oštećenjima, očuvanih intelektualnih sposobnosti, koja su zavisna od pomoći drugog lica, kaže Gospa Sajak Štikovac, rukovodilac Službe socijalne zaštite u prijedorskom Centru za socijalni rad.

– Drugi kriterijum jeste ta starosna dob, a ona je od 18 do 65 godina. To su lica čiji članovi porodice ne mogu obezbijediti tu vrstu pomoći, pa mu je potrebna ta personalna asistencija. Predviđeno je da po korisniku bude maksimalno 100 sati mjesečno, kako bi što veći broj korisnika mogao ostvariti pravo na personalnog asistenta – objašnjava ona.
Za usluge personalne asistencije iz budžeta grada ove godine biće izdvojeno 66.000 KM, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je taj iznos bio 20.000 KM.

izvor