Svako dijete mora da ima dječiji dodatak i za to pravo ćemo se odlučno boriti, kaže Slavko Stupar, predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece „Roda“ iz Prijedora.

Kod nas se na svakom koraku krše prava djece i žalosno je što se zarađuje na njima. Opet ćemo tražiti da se pokrene inicijativa o dječijem dodatku za svako dijete, i da iznosi 100 KM za prvo dijete, a za svako naredno 20 odsto više. Sva djeca treba da imaju dodatak, ali da se naprave grupe po visini novčanih primanja roditelja – da djeca čiji roditelji imaju veća primanja imaju manji dodatak, a djeca nezaposlenih roditelja najveći dječiji dodatak. To pravo moraju da svi imaju, a ne kao sada – samo oni čija primanja ne prelaze 92,50 KM ili ako imaju krntiju od auta – priča Stupar.

Dodaje da se veliki broj višečlanih porodica obraća „Rodi“ za pomoć.

– U ovo vrijeme pandemije porodice najviše traže hranu, u proljeće traže sjemena i plastenike, jer oko 60 odsto naših članova živi na selu. Plaćanje režija je jedna od većih rana, jer uglavnom ove porodice žive od 120 KM dječijeg dodatka i ne mogu da plate sve režije, a da im ostane i za hranu – ističe Stupar.

Očekuje veću podršku lokalne vlasti za višečlane porodice koje žive na selu u vidu podsticaja za poljoprivredu.

Stupar podsjeća da je „Roda“ osnovana prije 14 godina. Udruženje danas okuplja oko 562 porodice iz Prijedora i Oštre Luke. Međutim, od 2015. godine u ovom udruženju su i porodice s troje djece. Stupar priča da će u narednom periodu zato izmijeniti naziv u Udruženje roditelja sa troje i više djece. Tvrdi da je sve manji broj porodica koje imaju četvoro djece.

– Ljudi se teško odlučuju na treće i četvrto dijete iz prostog razloga, loše ekonomske situacije – kaže on.

Prisjeća se da su prije 12 godina u „Rodi“ bile tri porodice sa po 13 djece.
– Više toga nema. Sada je najviše po sedmoro djece u par porodica. Od 2014. godine se značajno smanjio broj porodica s većim brojem djece – kaže on.

Stupar podsjeća da je bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić imenovao Radnu grupu za izradu pronatalitetne politike u gradu na Sani.

– U toj radnoj grupi su bili predstavnici 10 ustanova kao što su Bolnica, Dom zdravlja, Skupština, Centar za socijalni rad, Filijala za zapošljavanje, Policijska uprava i Roda. Uradili smo pronatalitetnu politiku, a troškove od 26.000 KM je finansirao „Arselor Mital“. Međutim ta pronatalitetna politika nikada nije razmatrana na Skupštini. Mi smo u njoj predvidjeli niz dobrih mjera za povećanje nataliteta, kao što su besplatni udžbenici i umanjenje troškova višečlanim porodicama za komunalne račune u iznosu od 30 odsto – priča Stupar.

Nada se da će nova vlast imati više razumijevanja za višečlane porodice, te ovaj dokument sprovesti u djelo.

PONOSNI MARKET RS
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je s predsjednikom Fondacije za porodicu Draganom Dakićem potpisao ugovor o saradnji za učešće u Projektu ”Ponosni market Republike Srpske”. Riječ je o poslovnom inkubatoru koji će objediniti proizvodnju koju realizuju porodice s troje i više dece i omogućiti im plasman na tržište.

Predsjednik Udruženja “Roda” iz Prijedora Slavko Stupar kaže da je to dobar potez, koji će pomoći višečlanim porodicama na selu. U planu je da se porodicama s troje dece pomoću platforme ”Ponosni market RS” omoguće i popusti na kupovinu proizvoda u trgovinama.

izvor/Info Prijedor