Dolaskom kontigenta od 20.000 ruskih vakcija “Sputnjik ve” Republika Srpska konačno može da počne sa masovnom vakcinacijom, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da su ranije postojale naznake da bi Srpska mogla dobiti i veći broj vakcina od ovoga koji će danas stići u Banjaluku, ali su se pojavili problemi kod proizvođača zbog nedostatka bočica za pakovanje vakcina na tržištu.

– Mi u narednom periodu očekujemo kontinuitet u isporuci vakcina što nam omogućava da izvršavamo plan vakcinacije od kojeg ne odstupamo – naglasio je Šeranić.

On je napomenuo da je do danas vakcinisano oko 3.600 medicinskih radnika iz Srpske, koji su vakcinisani u medicinskim ustanovama u Srpskoj i Srbiji.

– Ova količina vakcina koja danas dolazi biće namijenjena završetku vakcinisanju prve kategorije ljudi, a to su medicinsko osoblje u kovid odjeljenjima i zaposleni u ustanovama koje se bave zbrinjavanjem starih lica. Nakon toga krećemo sa vakcinacijom druge kategorije, a to su osobe starije od 65 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima – istakao je Šeranić za RTRS.

On je dodao da su osobe koje su ranije redovno primale vakcinu protiv gripa i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju indikativna kategorija koja spada u narednu grupu stanovništva koja bi trebalo da se vakciniše.

Šeranić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u Srpskoj postoji velika zainteresovanost za vakcinaciju i naglasio da se nada da će svi koji to žele, biti vakcinisani u narednom periodu.

izvor