Smijenjeni direktor Sportske dvorane “Mladost” iz Prijedora, Duško Rajilić, tvrdi da je njegova smjena neosnovana i da će zaštitu svojih prava tražiti sudskim putem.

Rajilić za Srpskainfo priča da se kao profesor fizičkog vaspitanja prijavio na konkurs za direktora dvorane “Mladost” u julu 2019. godine. Ne krije da je član SDS i navodi da su za njegov izbor u Skupštini grada Prijedora tada glasali i odbornici SNSD. Međutim, SDS nakon lokalnih izbora više nije dio skupštinske većine.

– Svjestan sam da je došlo do promjene skupštinske većine, a nakon toga i do inicijative za moju smjenu, koju je sadašnja skupštinska većina prihvatila. Smatram da su moja prava narušena. Angažovao sam advokata, on će preduzeti određene zakonske korake koji su potrebni – priča Rajilić.

Navodi da je kao razlog za njegovu smjenu naveden nesavjestan rad. To se zasniva na činjenici da je Rajilić izvještaj o radu dvorane za 2019. godinu predao zaposlenima u kancelariji Gradske uprave, ali da ga nije predao na protokol.

– U inicijativi za smjenu je navedeno nesavjesno poslovanje i da sam propustio da podnesem izvještaj za 2019. godinu. Odgovorno tvrdim da sam radio savjesno i pošteno, ne u interesu ovoga ili onoga, već u interesu svih nas, sporta i ustanove. Izvještaj sam predao u martu 2020. u kancelariju Odsjeka za sport, u koju su izvještaj nosili i svi direktori prije mene posljednjih 20-30 godina – kaže on.

Rajilić priča da je spremio i izvještaj o radu dvorane za 2020. godinu, ali ga nije predao, jer je smijenjen.

– U programu rada Skupštine za ovu godinu razmatranje izvještaja o radu dvorane je predviđeno za period od aprila do juna. Prošle godine je isto tako bilo, ali Skupština nije raspravljala o izvještaju koji sam predao u martu zbog situacije s virusom korona i vanrednog stanja – navodi Rajilić.

Inicijativu za smjenu dobio je šest dana prije sjednice na kojoj ga je Skupština razriješila funkcije direktora, na kojoj nije proveo ni pola mandata, jer je izabran do 2023. godine.

– Sudskim putem ću tražiti zaštitu svojih prava. Odgovorio sam na inicijativu, ali nisam imao mogućnost prigovora na rješenje o smjeni. Ne znam kako sam doveo u zabludu Skupštinu koja uopšte o tom izvještaju o radu nije ni raspravljala. Da biste nekoga doveli u zabludu morao sam da lažem ili da pronevjerim novac – ističe on.

Šef Kluba odbornika SDS u Skupštini grada Prijedora, Biljana Knežević, rekla je da je Statutom dvorane predviđeno da se izvještaj o radu podnosi jednom godišnje osnivaču, odnosno Gradskoj upravi, ali da tačan vremenski period za predaju izvještaja nije utvrđen.

– Rajilić je u izjašnjenju o inicijativi naveo da je došlo do nesporazuma, te tvrdi da je izvještaj o radu predao u nadležni Odsjek za sport, Odjeljenja za društvene djelatnosti. Imam saznanja da nijedan izvještaj prethodnih direktora o radu Sportske dvorane nije protokolisan u Gradskoj upravi. Ovdje dolazimo do toga da je taj izveštaj predavan iz ruke u ruku ili na poziv – objašnjava Kneževićeva.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je naveo da nijedan dokument više neće moći da bude unesen u Gradsku upravu dok se ne protokoliše.

– Da li je to prije išlo da se donese akt u pisanoj ili elektronskoj formi pa to neko ovdje prepravlja, popravlja zato što direktori nisu stručni, nije problem Gradske uprave. Sve što ne dođe na protokol kao da nije ušlo u Gradsku upravu – zaključio je on.

“VODICA DONIJELA, VODICA ODNIJELA”

Osim direktora dvorane “Mladost”, odbornici u Skupštini grada Prijedora razriješili su i direktore vrtića “Radost”, Doma zdravlja, Gradske apoteke, Galerije i Pozorišta. Istovremeno, imenovali su nove vršioce dužnosti direktora u ovim ustanovama, koji su kadar partija koje čine skupštinsku većinu.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je naveo da su smjene direktora dio politike.

– Kaže naš narod “vodica donijela, vodica odnijela”, a tako i ovo – politika vas postavila, politika vas smjenjuje. Ja sam kao gradonačelnik izabran na četiri godine, ali nisam zaštićen od smjene; zašto bi direktor nekog preduzeća bio zaštićen!? Nijedna direktorska pozicija nije ničija prćija i vlasništvo, niko ne može od direktora da se ponaša kabadahijski. Najveći problem je što su statutarno i zakonski direktori zaštićeni kao sibirski medvjedi – istakao je Pavlović.

izvor: Srpskainfo