foto: ilustracija

Od 22 projekta omladinskih organizacija i neformalnih grupa mladih, koji su u prošloj godini sufinansirani iz budžeta grada Prijedora, samo osam je realizovano i potkrijepljeno izvještajima, dok se za realizaciju 14 projekata čekaju bolji vremenski uslovi, podaci su Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.
“Budući da je novac organizacijama uplaćivan u različitim fazama, uslijedila je i različita dinamika realizacije projekata. Neke organizacije će u ovom mjesecu tek početi sa realizacijom projekata, budući da su limitirane vremenskim prilikama”, navodi se u informaciji o izboru i realizaciji projekata omladinskog sektora grada Prijedora u 2020. godini.

Na javni konkurs za izbor najpovoljnijih projekata u oblasti poboljšanja položaja mladih, u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za projekte mladih, u avgustu prošle godine prijavljeno je 26 projekata, od kojih je sufinansiranje odobreno za 22, a četiri su odbijena usljed formalnih nedostataka.

Od 50.000 KM namijenjenih u ove svrhe, iz budžeta grada izdvojeno je 41.400 KM.

“Određene organizacije su dobile znatno manji iznos sredstava od traženog u projektu, usljed čega su dobijena sredstva usmjerena na pokrivanje osnovnih troškova funkcionisanja i realizaciju manjih aktivnosti”, napominje se u informaciji.

Usljed situacije prouzrokovane pandemijom, komisija za praćenje sprovođenja projekata nije izvršila monitoring, nego je realizacija praćena ili pisanim izvještavanjem ili u telefonskim kontaktima, na osnovu čega je Odjeljenje za društvene djelatnosti i sačinilo ovu informaciju.

LJepše vrijeme za realizaciju projektnih aktivnosti čekaju “Sana Brezičani” /5.000 KM/, Omladinski savjet /3.400 KM/, “Dom Balte” /2.500 KM/, “Ušće” /2.000 KM/, “Omladinci” /1.000 KM/, te “Rudar”, Prijedorsko udruženje mladih i Centar za mlade “Kvart” /po 500 KM/, dok su Odred izviđača “Doktor Mladen Stojanović” /1.500 KM/, “Čuvari Sane” /1.400 KM/, “Pećani” i “Saund vords” /Sound Words/ /po 1.000 KM/ svoje aktivnosti i planirali da realizuju u periodu od marta do maja.

Projekat neformalne grupe “Mladi grada Prijedora” /1.000 KM/ realizovan je djelimično, dok je nepoznat status projekta neformalne grupe “Budućnost” /1.500 KM/, koja je planirala nabavku pametne klupe.

Od 22 odobrena projekta, 13 je neformalnih grupa sufinansiranih iz budžeta grada s 23.700 KM, a devet registrovanih omladinskih organizacija sufinansiranih sa 17.700 KM, što je prvi put da je broj neformalnih grupa veći od broja formalno registrovanih udruženja.

Među odbijenim aplikacijama, jedna je Udruženja građana “Rusag”, a tri su triju neformalnih grupa.

U budžetu grada Prijedora za ovu godinu stavka sufinansiranje projekata omladinskih organizacija i programa mladih je 50.000 KM, kao i lani. 

izvor: (agencije/Srpskainfo)