Pozorište Prijedor počelo je sa pripremama nove predstave “Jugoslavija, moja domovina” koju prema romanu Gorana Vojnovića režira Marko Misirača. Ovo je prva internacionalna saradnja Pozorišta Prijedor, pozorišta iz Kopra iz Slovenije i njemačke fondacije „Fridrih Ebert“.

Ovo je šesta predstava koju u našem pozorištu režira Marko Misirača.

Marko Misirača, režiser

– Mislim da je Pozorište Prijedor mjesto  gdje treba da se dogodi ova predstava. Komad nastao po ovom sjajnom romanu je jedna emotivna vrteška koja počinje od otkrića glavnog junaka, koji je piščev alterego, koji otkriva jednu strašnu činjenicu na početku romana, vezanu za svoje porijeklo, svoga oca, svojih roditelja i kreće u potragu za ocem, potragu za prošlošću, potragu za korijenima – kazao je Misirača.

U predstavi  igraju glumci iz  Kopra, Banja Luke i Prijedora.

Srđan Knjeginjić, vršilac dužnosti direktora Pozorišta Prijedor zadovoljan je što Pozorište nakon pauze u radu, uzrokovane epidemiološkim mjerama, ponovo podiže pozorišnu zavjesu aktuelnom predstavom, za koju vlada veliko interesovanje svih aktera ove priče.

Srđan Knjeginjić, vršilac dužnosti direktora Pozorišta Prijedor

– Ovo je prva saradnja Pozorišta Prijedor i pozorišta iz Kopra iz Slovenije i njemačke fondacije `Fridrih Ebert. Nadamo se da će se ova predstava naći na velikim festivalima u regionu – rekao je Knjeginjić.

Glumac Igor Štomolak istakao je da za umjetnike nikada, čak ni u ratovima, ne postoje granice i da je Goran Vojnović htio da napravi roman, a da je i adaptacija takva, da je fokus na prijateljstvu.

Igor Štomolak, glumac

“Takvo prijateljstvo mislim da i sada pravimo sa ovom koprodukcijom u Prijedoru”, rekao je Štomolak.

Glumac Boris Šavija rekao je da nikad nije igrao u Sloveniji, niti je radio sa glumcima iz Slovenije i da je to sada veliko zadovoljstvo.

On je rekao da je u pitanju jako inspirativan komad i glumački i rediteljski, u svakom smislu umjetnički podatan za razna eksperimentisanja i emotivno bremenit.

Umjetnički direktor Pozorišta Prijedor Mirela Predojević naglašava da je riječ o projektu koji ima sve uslove da bude veliki.

Mirela Predojević, umjetnički direktor Pozorišta Prijedor

“Interesovanje svakog pojedinog člana koji učestvuje u ovom projektu je zaista veliko, zdušno, iskreno i iz srca”, rekla je Predojevićeva.

Premijera u Prijedoru planirana je za juni, a u Kopru za juli. U planu je i učešće na  pozorišnim festivalima u regionu.

izvor: Kozarski/Info Prijedor