U velikoj ulici u selu Donja Marićka, može samo da se vidi prizor sreće i radosti. U ovoj ulici ima trenutno 18 djece od više bračnih parova, a još dvoje je na putu. Njihove pripreme za Vaskrs, kako oni kažu, mnogo su lakše, draže i veselije, jer ih je više.

– Bliži se Vaskrs, to je najveći hrišćanski praznik. Mi se radujemo, posebno djeca i pripremamo se za to. Svi se veselimo, kuvaju se i šaraju jaja za Vaskrs, pečemo prase i sve je nekako radosno – kaže Miladin Rendić, otac petoro djece. Aleksa, Bojana i Danilo Rendić ističu da se mnogo raduju ovom velikom prazniku. Poste, šaraju jaja, a na Vaskrs se međusobno takmiče.

Sve je skoro spremno za najveći hrišćanski praznik, a za glavne pripreme zadužena je majka Božana Rendić, koja kaže da se trudi da im ispuni sve želje, jer za djecu praznici su nešto posebno.

– Pripremamo se za Vaskrs. Postimo, imamo pripremu šaranja jaja, na Crvenu subotu ih farbamo u crvenu boju, jer je to tradicija. Na Vaskrs ko uspije ide na uranak u crkvu i onda kad dođemo spremamo bogatu trpezu, takmičimo se u tucanju jaja, a pobjednik uvijek dobije neku nagradu – kaže Božana i dodaje da svako od njih ima svoje želje za šaranje jaja, a i što se tiče torti i kolača sve su različiti ukusi, ali na kraju se sve dogovore i svi budu zadovoljni.

Oko pomoći zaduženi su i Mihajlo, Maša i Pavle Rendić koji pomažu tati i mami u svemu što je potrebno. Svako od njih spremio je svoje našarano jaje za Vaskrs. Zahtjevi djece su još uvijek prihvatljivi i mogu se ispuniti, bar što se tiče praznika. Najviše se oni međusobno pomažu i jedni sa drugima dogovaraju šta će ko spremiti.

– Kako su još mali, sve se to može njima ispuniti. Obično oni sami traže trave koje oni hoće, crtaju neke cvjetiće, pišu svoja imena imena – kaže Milojica Miodragović, otac četvoro djece, a za par dana stiže i peto, njegova podrška su kćerke Ana i Marija, a tu su i ostali.

Ništa od ovoga ne bi bilo ovako da nema sloge, ljubavi, poštovanja i sreće. Oni se međusobno pomažu i uvijek su tu jedni za druge. Njihova poruka je ta da je porodica najveća radost i da su djeca najveće bogatstvo.

izvor: Kozarski