Ples predstavlja jedan od omiljenih vidova rekreacije. U posljednje vrijeme, na ples se sve češće gleda ne samo kao na zabavu ili takmičarsku disciplinu, već i na posebnu vrstu terapije u doba pandemije. Fizička aktivnost nedovoljno je zastupljena u svakodnevnom životu. U profesionalnom radu i u slobodno vrijeme, sve se manje krećemo. Živimo ubrzano i sve poslove nastojimo obaviti u što manje vremena, a kretanja gotovo da i nema, jer smo uglavnom u autu, autobusu ili na radnim zadacima uz računar. Zato sa punim pravom kažemo da smo zanemarili fizičku aktivnost, a time i zdravlje.

Već deset godina u Plesnom studiju “Top dens” kod Prijedorčanki podstiču želju da uz ples urade nešto za sebe i svoje zdravlje. “Trebao nam je svima neki izduvni ventil i ples je za mene odlična stvar da budem u formi i zdravom okruženju”, kaže Milena Gašić, koja se dugo godina aktivno bavila karateom.

Za Danijelu Miljatović, koja se plesom bavi već šest godina ples je izuzetno dobar trening za duh i tijelo. “Ples je nešto što me ispuni kada imam naporan dan i prilika da izbacim svu negativnu energiju. Nakon svakog treninga osjećam se opušteno i bolje”, kaže Danijela. I Milica Marjanović kaže da se dugo bavila karateom, a sada plesom nastoji da stekne fizičku spremnost i da bude zdrava.

Dada Topić, instruktor plesa i vlasnik Plesnog studija “Top dens”

Instruktor plesa i vlasnik Plesnog studija “Top dens”, Dada Topić kaže da je ples iz više razloga odličan izbor fizičke aktivnosti. To je dobar osjećaj koji ih prati nakon svakog treninga. Naravno na fizički izgled svakako da utiče, ali je bitno da se taj hormon sreće proizvodi u ovom stresnom periodu, tako da u Dadinoj ekipi toga ne manjka. Zbog pandemije ove godine izostala su i brojna takmičenja.

“Nedostaju nam takmičenja i ima naznaka da će ih uskoro biti. Trenutno su aktuelna onlajn takmičenja, ali to nas ne privlači. Epidemiološke mjere popuštaju u nekim zemljama i okolnim gradovima, tako da se nadamo da ćemo uskoro otići na neko takmičenje”, kaže Topićeva i dodaje da aktivno vježbaju kao da će sutra zaplesati na podijumu.

Uvijek je kažu, dobro gledati kako drugi plešu, ali zašto baš i vi ne bi ustali sa kauča i počeli plesati. Za one koji se rekreativno odluče baviti plesom, ples nije skup. Ako želite biti zdravi, lijepi i raspoloženi, onda je pravo rješenje ples kao strastveni spoj sporta i umjetnosti.

izvor: Kozarski