“Kratki kurs levitacije” naziv je nove zbirke pjesama zavičajne pjesnikinje Dragane Kragulj, koja je večeras promovisana u Gradskoj čitaonici.

 Knjiga je intimna ispovijest, iskrena,otvorena poezija koja otkriva i oslobađa samu klet pjesničke melodije. Ona nam govori o  tokovima stvaralačkog procesa, uzorima, snovima, ali ulazi i u tajne sadašnjeg vremena, opisujući njegove dobre i loše strane.

 “Onaj ko je naučio da piše, ko voli poeziju, prozu ili bilo koji vid stvaralaštva u umjetnosti, on u svemu vidi inspiraciju. Ja i dalje intenzivno pišem i u svakoj novoj knjizi nastojim  napraviti neku promjenu, ne toliko zbog drugih, koliko zbog mene same. Važno mi je  da ispitujem nove mogućnosti, nove forme, da mijenjam leksiku, da se jednostavno posvetim igranju u stvaranju što je pokazatelj zrelosti”- kazala je Dragana Kragulj.

Vedrana Tošić, bibliotekar Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” večeras je istakla da je  knjiga 2020. godine pobijedila na prvom konkursu Centra za afirmaciju Kraljevo, između 150 prijavljenih zbirki poezije.

Recenzenti knjige su  Ivan Novčić i Aleksandar Marić, a   izdavač zbirke kraljevački “Poetikum”.

Ovo je njena osma knjiga. Do sada je  objavila knjige “Put s oblacima”, “Miris dalekih voda”, “Insomnia”, “Sjaj i odsjaj”, “Slak”, “Kradljivica sna” i ”Radosti duboke hlad”.

Pored naše zavičajne pjesnikinje, u programu je učestvovala Zorica Jojić, glumica Pozorišta Prijedor.

Promocija knjige organizovana je u okviru manifestacije “Prijedorsko ljeto kulture 2021”.

izvor: Kozarski