Gušter kojeg je na svom imanju u naselju Svodna pronašla Snježana Knežević bezazleni je zelembać koji je prisutan u cijeloj Srpskoj, a riječ je i o jednom od najbrojnijih gmizavaca na ovim prostorima.

Ovo je za Srpskainfo potvrdio docent Goran Šukalo, sa Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka, koji kaže da se radi o odrasloj ženki iz vrste Lacerta viridis.

– Jasno se vide te crne tačke na leđima i uzdužne pruge duž tijela koje su svijetle, žute boje. Sve su to odlike ženke. Mužjak ima plavo grlo, a ženka nema. Dakle, nema dileme da je neka druga vrsta u pitanju – kaže Šukalo.

Prema njegovim riječima, zelembać je najkrupniji gušter u sjevernom dijelu Srpske.

Ovdje dostiže dužinu od 30-40 centimetara, sa repom. U Hercegovini su još krupniji i mogu da narastu do pola metra, dok blavor dostiže i do metar dužine. Srednja veličina mu je oko 35 centimetara, a ni ovaj koji je viđen u pomenutom naselju vjerovatno nije ništa veći. Tačno je da na fotografiji izgleda da jeste, jer je efekat zuma učinio svoje – objašnjava Šukalo i dodaje da je ovaj gušter dosta brz i okretan.

– Po potrebi, može i da skače. Ovaj je, možda, bježao od psa, pa je dospio na drvo. Nemoguće ga je uhvatiti, začas ga izgubite iz vida. Ima ga svugdje kod nas, ali ljudi vjerovatno ne obraćaju puno pažnje, pa im ova vrsta nije poznata. Ja sam ih nalazio svugdje na terenu – kaže Šukalo.

Naglašava da je riječ o gušteru koji nije opasan.

– Plašljivi su i čim primijete nekog, oni bježe. Zato ih je teško vidjeti. Vidite ih ako ih tražite ili ako ih sunce opije, pa duže miruju. Bezopasne su životinje i neće nikad napasti ako ih ne dirate. Ako ih uhvatite rukom, mogu poprilično jako da uštinu – ističe Šukalo za Srpskainfo.