Ekipa sela Jutrogošta pobjednik je prve ovogodišnje kulturno -zabavne manifestacije “Selo veselo”, koja je večeras održana u selu Donja Dragotinja.

Osim ekipa domaćina i pobjednika u ovom nadmetanju sela učestvovala je i ekipa Cikota.
Pobjednički pehar uručio je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je, kao pokrovitelj manifestacije, istakao da ona treba da doprinese oživljavanju sela.
” Ono što nam treba je da se družimo, da razmjenjujemo prijateljstva, iskustva, treba da budemo složni i jedinstveni jer samo tako možemo opstati na ovim prostorima”, rekao je Pavlović.
On je dodao da je ovo prilika i da se upoznaju prilike i potrebe prijedorskih sela te da njihovi stanovnici znaju da nisu i neće biti zaboravljeni.

” Svima su potrebni, putevi, voda, sanacija i izgradnja društvenih domova i škola i mi ćemo u granicama mogućnosti gradskog budžeta nastojati da neke od tih problema rješavamo”, rekao je Pavlović.
Kapiten pobjedničke ekipe Bojan Milašinović je izrazio zadovoljstvo što je povoljnija epidemiološka situacija omogućila da i ove godine krene ovaj karavan kroz prijedorska sela.
” Mi se uvijek odazivamo da učestvujemo u ovom događaju jer tako vidimo način da naša sela ožive i srećni smo što smo ovdje večeras bili najbolji”,rekao je Milašinović.
Idejni tvorac manifestacije ” Selo veselo” Saša Goronja je izjavio je da manifestacija svake godine okupi 16 sela na četiri mjesta,a peti susret sela na kraju ljeta donosi finalnog pobjednika.
“Cilj manifestacije je oživljavanje i unaprijeđenje društvenog života u prijedorskim selima, uz podsticanje i promovisanje rada kulturnih stvaralaca svih generacija, a čini se da je ona sada dobrodošla u vrijeme kada mjere popuštaju nakon gotovo godinu i po dana korone i izolovanosti kada da nam je društveni život bio sveden na minimum”, rekao je Goronja.

Ekipa sela su se takmičile u tradicionalnim igrama kao što su navlačenje konopca, nabacivanje obruča, trčanje u vrećama i bacanje kamena s ramena te u poljoprivrednom kvizu. U kulturno-zabavnom programu nastupili su članovi folklornog ansambla i vokalne grupe KUD “Šarenica”, muška izvorna grupa “Potkozarje”, vokalni solisti, muzičari, narodni umjetnici.Medijski pokrovitelj je IPC “Kozarski vjesnik” a prijatelj manifestacije “Autotransport” Prijedor.
Manifestacija se tradicionalno održava kao dio “Prijedorskog ljeta kulture”.

izvor: prijedorgrad.org