mjesto gdje se odigrala drama spasavanja

Prijedorski heroji Ami Dizdarević i Hari Avdagić u utorak su spasli život maloljetniku, kojeg su u zadnji tren izvukli sa dna rijeke Sane.

Mladić, koji je u teškom stanju prevezen u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, više nije životno ugrožen i njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

Kako nezvanično saznajemo, maloljetnik je u utorak s društvom bio na obali rijeke Sane, gdje su se kupali.

– On je u jednom trenutku skočio u rijeku i počeo da se guši. Nije dobar plivač i nikako nije uspijevao da se izvuče iz rijeke. Prijatelji su mu pokušavali pomoći, ali nisu mogli. Nakon toga jedan od njih je trčao obalom i zvao ljude da im pomognu – kaže izvor Srpskainfo.

Na sreću, naišli su na dva čovjeka koji su bili na čamcu i koja su mladića izvukli iz rijeke i reanimirali ga.

Nažalost, maloljetnik je dugo vremena bio bez vazduha, zbog čega je zadržan u bolnici na liječenju.

Vožnja čamcem

Hari Avdagić je za Srpskainfo ispričao kako je teklo spasavanje ovog mladića.

dva heroja, Hari i Ami

On nam je rekao da se s drugom Amijem Dizdarevićem u utorak i njihovim suprugama vozili čamcem po rijeci Sani.

– Bilo je vruće, pa smo odlučili da se rashladimo na rijeci. Dok smo se vozili čamcem, vidio sam nekog mladića kako trči kraj obale i viče da mu je drug skočio u rijeku i da nije izronio. Molio nas je da im pomognemo. Ami je odmah ustao i pitao mladića gdje se to desilo – ispričao je Avdagić.

Kaže da je taj momak pokazao mjesto gdje se su se kupali i gdje je njegov drug uskočio u rijeku.

Hari Avdagić

– Ami je iste sekunde uskočio u rijeku i krenuo da ga traži. Ja sam ostao u čamcu i gledao gdje će izroniti, da odmah i ja uskočim u rijeku i da im pomognem. Naše supruge su uzele telefone i pozvale policiju i Hitnu pomoć. U jednom momentu, na dva i po metra dubine, Ami je ugledao nepomično tijelo mladića. Povukao ga je prema površini i kada je izronio povikao: „Imam ga“ – prepričava Avdagić.

Reanimacija

Dodaje da je odmah i on u skočio u vodu kako bi im pomogao.

– Doplivao sam do Amija i pomogao mu da izvučemo mladića na obalu. Momak je baš krupan, jedva smo ga dovukli do obale i odmah pristupili reanimaciji. Pomogle su nam i naše supruge. Bio je u besvjesnom stanju i nije imao puls. Vidjelo se da je dugo bio bez vazduha, jer je su mu usne i lice poplavili – kaže Avgadić.

Borba da ožive mladića trajala je oko deset minuta. U tom periodu više puta su mu pokušali napipati puls, ali bez rezultata.

– U jednom trenutku je počeo da diše, iz usta izbacio pjenu i zatim otvorio oči. I mi smo u tom trenutku odahnuli, a baš u to vrijeme stigli su Hitna pomoć i policija – priča Avdagić za Srpskainfo.

Ističe kako se nada da će se mladić oporaviti, ali i da je kontaktirao UKC Republike Srpske da vidi u kakvom je stanju.

– On je mlad i jak momak, čuo sam da je sportista i mislim da će izboriti i izvući bez posljedica – poručuje Hari.

Vruć skočio u vodu

Navodi da je taj momak s drugovima bio na obali rijeke i da su igrali fudbal, a u utorak su bile i velike vrućine.

– On je tako vruć uskočio u rijeku, što je bilo zamalo kobno za njega. Doktor mi je rekao da se on nije utapao, odnosno nije imao vode u plućima. Taj momak je doživio nešto kao infarkt pluća, vjerovatno zato što je vruć uskočio u hladnu rijeku – pojašnjava sagovornik Srpskainfo.

Ovaj hrabri Prijedorčanin ističe i da je prije par dana spasao ženu koja je sa tri djevojčice bila u čamcu.

Hari Avdagić u čamcu

– One su upale u neki brzak i nisu imale snage da se izvuku. Ja sam naišao baš u tom trenutku, zakačio ih za svoj čamac i odvukao do obale – skromno priča Avdagić.

Poručio je kupačima da budu oprezni u rijekama i da Sana zna biti veoma opasna, pogotovo za neiskusne plivače.