Poslednjih godina Kozara je sve interesantnija  za mnoge građane Srpske,ali i turiste iz regiona. Sezona traje tokom cijele godine. A u ovim vrelim ljetnim danima  posjetioci sve češće spas od tropskih vrućina traže upravo na ovoj planini.

Ugodna temepratura, za nekoliko stepeni niža nego u gradu, čist vazduh, uređena izletišta,izvori pitke vode, guste četinarske,jelove i bukove šume najčešći su razlozi  zbog kojih mnogi, uglavnom vikendom dolaze na Kozaru .Među onim koji su uživali u hladovini četinara i ljepotama Kozare  bili su Dražen i Tanja Magdić, bračni par iz Koprivnice u Hrvatskoj. Ovo im nije prvi  dolazak na Kozaru. Dolaze  iz poštovanja prema nevino stradalim za vrijeme bitke na Kozari u Drugom svjetskom ratu.

 “Bila sam prvi put  ovdje još kao djevojčica. Išla sam u četvrti razred osnovne škole. Ovdje su pali mnogi dragi ljudi, nevine žrtve i iz nekog poštovanja, počasti i istorije sa suprugom sam došla i zahvaljujem mu se što me je opet doveo ovdje – kaže Tanja Magdić

Za Tanjinog supruga Dražena Magdića,ovo je mjesto posebnog pijeteta i uvijek će se ovdje rado  vraćati sa svojom suprugom.

Ja sam ,inače, pripadnik Gorske službe spašavanja Republike Hrvatske. Ovo je jedno prekrasno mjesto , koje znam da živi i zimi, ali ja ga evo posjećujem ljeti.Ovdje je zaista lijepo. Uređene su, markirane i obilježene planinarske staze i mogu vam reći da  su tri dana  koja ću provesti ovdje meni premalo da bih sve vidio i posjetio. “-dodao je Magdić.

Od ove godine  u turističkoj ponudi  je i vožnja turističkim vozićem. U Nacionalnom parku “Kozara”  zadovoljni su brojem posjeta i najavljuju nove projekte koje će  sasvim sigurno privući veći broj posjetilaca.

 “Napravili smo  idejno rješenja za tri nova bungalova sa šest smještajnih jedinica i adaptacijom dva postojeća bungalova, tako da planiramo proširiti kapacitete za još 40 mjesta”- kaže Božidar Nikoletić v.d. direktora Nacionalnog parka „Kozara“.

U planu je i rekonstrukcija dijela  stepeništa  koji vode do spomenika ali i izgradnja ulaznog  punkta u  prostor  Nacionalnog parka “Kozara”. Cijena  ulaznice po  osobi  i dalje je nepromijenjena  i iznosi 2 KM. Ukoliko niste odlučili gdje provesti  naredni vikend, neka naša  preporuka bude Kozara.

izvor: Kozarski