Dobrom organizacijom, kvalitetnom radnom snagom i sigurnim tržištem, prijedorski “Cromex” godinama je stabilno preduzeće. Dokaz je to da se uz dovoljno znanja i sagledavanja tržišnih mogućnosti i u domaćem privrednom ambijentu može uspješno poslovati. “Cromex” je jedno od rijetkih preduzeća koje se može pohvaliti da ima i ženu visokokvalitetnog varioca argonskim postupkom.

Nada Pilipović

– S obzirom da mi je kolega zavarivač, dopao mi se njegov profesionalni pristup tom poslu pa sam odlučila da i ja to radim. Zadovoljna sam ambijentom i muškim kolegama, koji ne gledaju to što sam žena – kaže zavarivač Nada Pilipović.

Prosječna starost zaposlenih u Cromexu je 30 godina, a mladi metalske struke, koji su bili na praksi i koje pokažu dovoljno znanja i vještine, lako dobiju posao u ovom preduzeću.

 – Prvi put sam na praksu u Cromex došao 2013. godine. Nakon završene srednje škole i prakse, dobio sam posao – ističe mladi varilac Ahmed Pađen, koji je zalaganjem i organizacionim sposobnostima stigao do poslovođe.

I u “Cromexu” su prošle godine zabilježili pad prometa, ali nadaju se da će ove godine dostići nivo usluga iz 2019. godine. Direktor Enes Pehlić kaže da oko 70 procenata proizvoda ide na inostrano tržište i dodaje da je to pokretač i orijentacija i da će uskoro doći do proširenja proizvodnje. Za tu namjenu, “Cromex” je kupio nekadašnji „Velepromet“.

“Cromex” je kupio nekadašnji „Velepromet“

“Cromex” uglavnom proizvodi metalne konstrukcije od željeza, inoksa i aluminijuma. Od male zanatske radnje sa pet-šest zaposlenih 2004. godine, danas zapošljava oko 80 radnika metalske struke. Proširenje proizvodnje povećaće i broj zaposlenih.

izvor: Kozarski